Kievi csirkemell

Családunkhoz mérten vásárolok csirkemellet. (Akinek csirkék sza­lad­gálnak az udvarán, azok is jók hozzá, csak előbb le kell őket gyil­kolni és megtisztítani! Nekem ehhez a csirkevágáshoz valakit mindig meg kellett kérnem.)

A melleket minél nagyobb szeletekre osztjuk. Egy-egy mellből két adagot lehet készíteni, ami két ember bő adagja lehet.

A szeleteket óvatosan kiverjük. Sózzuk, borsozzuk. Ehhez jól illik a szerecsendió, azzal is meghintjük. Utána vajjal vagy margarinnal megkenjük a szeleteket, bőségesen meghintem reszelt (trappista) sajttal, majd egyenként összetekerem, kis rúddá formálva, és mint a rántott húst, megforgatom lisztben, felvert–sózott tojásban, végül meghempergetem morzsában. A mennyiséghez mérten kiválasztott lábasban (amiben éppen beleférnek) olajt forrósítok, de nem közvet­len lángon, hanem vas alátétre téve, belerakom a tekercseket, amikor forr, leveszem a lángot és nagyon lassan puhára sütöm.

Ha kész, deszkára kiemelem, legalább 10 percnyi állás után fel­sze­letelve rakom tálra, és legjobb hozzá a krumplipüré, vagy zöldséges rizzsel tálalom. Valamilyen finom nagy adag salátát kínálunk hozzá.

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: