Lucskos káposzta – erdélyi recept

1 kg fehérkáposzta, 60 dkg sertés oldalas vagy dagadó, 1 kisebb füstölt csülök, csombor (helyette köménymag), 1 csokor kapor, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál zsír/olaj, kisebb vöröshagyma, piros­paprika, ecet, só, bors, tejföl.

Elkészítés: Előző este beáztatom a csülköt, másnap félpuhára főzöm (kuktában alig több mint ¼ óra).

A káposzta felső leveleit leszedve kétfelé vágom, a torzsáját vigyázva kioperálom úgy, hogy a levelei ne essenek szét, s kétujjnyi vastag cikkekre szeletelem.

A nyershúst megmosva nagyobb darabokra osztom.

A káposztát nagy lábas aljára rakom, a tetejére fektetem a csülköt, s köré rakom a feldarabolt húst.

Mellé teszem csomóban a kaprot és csombort, ízlés szerint sózom, megszórom őrölt borssal és felöntöm a füstölt hús levével úgy, hogy ellepje, és mérsékelt tűzön, lefödve lassan főzöm.

Nem szabad megkeverni!

Amikor megfőtt, paprikás rántást készítek, majd felöntöm (kb. 1,5 deci) hideg vízzel, simára keverem.

A lábasból lapátkanállal óvatosan kiemelem a csülköt, a húsokat és a káposzta-cikkeket. (A csombort és kaprot kidobom.) A lábasban maradó léhez hozzáöntöm a rántást, a tejfölt is, és 10 percig össze­forralom; ízlés szerint ecettel savanyítom.

A káposztát, a húsokat és a kicsontozott csülköt egy mélyebb tálba rakom, a tejfölös lével meglocsolva, forrón tálalom.

Friss kenyérrel finom, laktató egytálétel.

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: