Elkészítés: Előző este beáztatom a csülköt, másnap félpuhára főzöm (kuktában alig több mint ¼ óra).
A káposzta felső leveleit leszedve kétfelé vágom, a torzsáját vigyázva kioperálom úgy, hogy a levelei ne essenek szét, s kétujjnyi vastag cikkekre szeletelem.
A nyershúst megmosva nagyobb darabokra osztom.
A káposztát nagy lábas aljára rakom, a tetejére fektetem a csülköt, s köré rakom a feldarabolt húst.
Mellé teszem csomóban a kaprot és csombort, ízlés szerint sózom, megszórom őrölt borssal és felöntöm a füstölt hús levével úgy, hogy ellepje, és mérsékelt tűzön, lefödve lassan főzöm.
Nem szabad megkeverni!
Amikor megfőtt, paprikás rántást készítek, majd felöntöm (kb. 1,5 deci) hideg vízzel, simára keverem.
A lábasból lapátkanállal óvatosan kiemelem a csülköt, a húsokat és a káposzta-cikkeket. (A csombort és kaprot kidobom.) A lábasban maradó léhez hozzáöntöm a rántást, a tejfölt is, és 10 percig összeforralom; ízlés szerint ecettel savanyítom.
A káposztát, a húsokat és a kicsontozott csülköt egy mélyebb tálba rakom, a tejfölös lével meglocsolva, forrón tálalom.
Friss kenyérrel finom, laktató egytálétel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése