Sörös csirkemáj

A kipróbált receptet Bíró Szabolcstól kaptam, aki hozzájárult ahhoz, hogy szakácskönyvemben közzé tegyem.

Hozzávalók (4 személyre): 1 kg csirkemáj, 2 nagy fej hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 citrom leve, kb. 3 dl sör, szalonna, olaj, só.

Hagymás-szalonnás ágy: Ahhoz, hogy ételünk alapja, a máj „ágya” finomra sikerüljön, szükségünk lesz két jókora fej vöröshagy­mára (minél több, annál jobb), és egy jó darab szalonnára. A hagy­mát felkockázzuk, a szalonnából körülbelül 6-7 vastagabb szeletet vágunk, majd ezeket felcsíkozzuk.

Citrom, fokhagyma, csirkemáj: Először is fogjunk egy nagyobb edényt, és a megmosott májat helyezzük bele. Legegyszerűbb, ha üzletben, fagyasztva, tasakokban vesszük a csirkemájat (leggyakrab­ban félkilós csomagokban árulják), mert ilyenkor már nem kell attól félnünk, hogy epe lehet benne. Felaprítani sem kell, csak jó alaposan megmosni, és már mehet is az edénybe. Vágjunk félbe egy citromot, facsarjuk rá a levét a májra. A fokhagyma sem fog neki megártani, úgyhogy pucoljunk meg három gerezdet, vékonyan szeleteljük fel, és szórjuk a májra. Ne feledjük megsózni! Egy bátor teáskanálnyi só bőven elfér rajta...

Sercegő serpenyő (Csirkemájjal).

Lehetőleg a legnagyobb, legmélyebb serpenyőnket vegyük elő ennek az ételnek az elkészítéséhez! Öntsünk bele egy kis olajat, majd ha pattogni kezd, borítsuk bele a felaprózott hagymát és a szalonnát. (Ennél az ételnél egyébként nem kell sokat manipulálni a gázzal, nyugodtan mehet végig erős tűzön.) Jó pár percig kavargassuk ezt az alapot: ne siessünk sehová, csak akkor lesz tökéletes, ha a szalonna már megpirult, és a hagyma is kezdi túllépni az üvegesedés állapotát.

Ha már jól megpörkölődött az alap, akkor mehet rá a citromos-fokhagymás-sós csirkemáj. Ismétlem, ne húzzuk le a lángot, inkább dolgozzunk serényen azzal a fakanállal! Kevergessük-forgassuk, hogy sehol ne égjen oda, és mindenhol egyformán kezdjen sülni, puhulni. Aki már sütött-főzött életében legalább kétszer, az érezni fogja, mikor tart kb. felénél a művelet (ilyenkor a máj már kezd más színt ölteni, de még nem vette át teljesen az ízeket). Nos, ha ennél a stádiumnál tartunk, bontsunk fel egy üvegnyi sört, és bátran öntsünk belőle a serpenyőbe (nagyjából 3 deci az ideális mennyiség). Nem kell félni, az alkohol elpárolog a sütés közben, csak a zamatos íz marad meg, így gyerekek is teljesen biztonságosan fogyaszthatják!

Ezután már nincs más dolgunk, csak mozgatni, kevergetni tovább az ételt, míg elkészül. Ez további tíz, maximum tizenöt percet vehet igénye, és készen vagyunk.

Ízlés szerint lehet hozzá rizst vagy burgonyapürét főzni, én azon­ban a következő tálalási módszert javaslom: a (mély-) tányért bélel­jük ki 1-2 salátalevéllel, erre szedjünk a májból és a nagyszerű léből, mellé pedig kenyeret, kiflit, zsömlét adjunk – mindegy, csak jól ki lehessen vele törölni a tányért! Jó étvágyat hozzá!

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: