Töltött csirke - ahogy én készítem

amolyan „középkorú” baromfiból készüljön (se fiatal, se öreg ne egyen!)

Szokás szerint tisztítva, megmosva, egészben kell hagyni. Ha készen vásároljuk, meg lehet kérni a hentest, hogy szedje fel a csirke bőrét, akkor kevesebb dolgunk lesz vele. Ha nem, akkor ügyesen a villa (nem szúrós) oldalával vagy kiskanállal a csirkének lehetőleg minden részén, tehát a nyakánál, mellénél, combjainál a bőre alá nyúlunk, s felemelgetjük a bőrt – vigyázva, ne maradjanak rajta fölös­leges lyukak – hogy a tölteléket alá tudjuk nyomkodni (ez az igazi, nem pedig a baromfi üres hasába tömködni). Besózzuk kívül-belül, megborsozhatjuk.

Közben elkészítjük a tölteléket.

Vásároljunk 4-5 előző napi zsemlét (lehetőleg ne tejes, hanem vízzel sütöttet!) Ahány zsemlye, annyi tojás kell hozzá.

A zsemlyéket félbe vágva hidegvízbe tesszük, néhány perc eltel­tével átázik, akkor nagyon erősen két kezünk közt kicsavargatjuk, és egy tálba helyezzük. A következőket rakjuk hozzá: egy közepes hagymát apróra vágva, olajban párolva, sót ízlés szerint, 1 teás-kanál őrölt borsot, jó nagy adag frissen vágott zöldpetrezselymet (télre is jó az aprított, hűtőbe rakott változata, ha nincs otthon, akkor helyet­tesíthetjük 1 kávéskanál majoránnával). Egy tojást egészben, a többi­nek a sárgáját, alaposan összedolgozzuk, végül a tojások habját lazán hozzákeverjük a masszához, gyenge tűzön az egészet jól el­kevergetjük, hogy kicsit összeálljon.

Csak javítunk rajta, ha a csirke máját és/vagy kevés párolt gombát darabolva is hozzákeverünk.

Valakit megkérünk, hogy segítsen a töltésnél megfogni a csirkét, gyorsabban elkészülünk vele. A bőr alá pakoljuk a tölteléket minde­nütt, a nyakrészt összekötjük fehér cérnával, vagy hústűvel tűzzük össze, s máshol is, ahol esetleg kiszakad, befoltozzuk hústűkkel vagy fogpiszkálókkal. Ha ügyesen dolgoztunk, akkor a töltelék nagy része, vagy legalább a fele elfér a bőr alatt. Ha marad, azt a hasüregébe tölthetjük, s ha elfér, egy egész almával zárjuk el a nyílást, a két combot lazán cérnával kössük össze.

Helyezzük el egy nagy (jól befedhető jénai- vagy egyéb) tűzálló tálban, amit előzőleg olajjal kikentünk, én az egészet vékonyra szele­telt füstölt-szalonnadarabokkal kirakom, s abba teszem a megtöltött csirkét, vékony szalonna-szeletekkel beborítom, végül forró-olajjal leöntöm. Ha nincs fedhető sütőtál, akkor alufóliával gondosan be kell takarni. Forró sütőbe helyezve kell sütni, időnként megtekinteni, több­ször meglocsolni a levével.

Amikor puha a hús, az edény tetejét vagy a fóliát levesszük, hogy szépen megpiruljon.

A sütőből kivéve, vágódeszkára kiemelve, 10-15 perc után szeletel­ni, tálaló tálon csirkeformára rendezve tenni az asztalra.

Körítésként tetszés szerint párolt rizzsel vagy burgonyapürével tálaljuk, többféle saláta, kompót, aszalt szilva is illik hozzá.

(Ha sok a tennivalónk, olyankor előző nap készíthetünk burgonya-salátát, s azt hűtőben tárolva adjuk hozzá.)

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: