30 dkg finomliszt, 20 dkg burgonya, 10 dkg kemény sajt egy darabban, 1.5 dkg élesztő, 1 mokkás-kanálnyi só, olaj a sütéshez, kevés langyos víz,
a tetejére 5 dkg reszelt sajt, vagy 2 dl tejföl és 1 gerezd fokhagyma.
A burgonyát jól megmosva, héjastól, sós vízben megfőzzük, majd meghámozzuk, és még melegen áttörjük.
Az élesztőt 0.5 dl langyos vízben szétmorzsoljuk, simára keverjük, felfuttatjuk, majd összedolgozzuk az áttört burgonyával, a liszttel, sóval, és még annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy kenyértészta sűrűségű legyen. (Tehát a galuskánál is sűrűbb legyen.)
A tetejét meghintjük liszttel, és mély tálba tesszük. Letakarjuk tiszta konyharuhával és langyos helyen (de nem tűzhely szélén) addig kelesztjük, amíg duplájára nő.
Ezután lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és tenyérnyi darabokat vágunk belőle. Egy-egy tésztadarab közepébe egy-egy sajt-csíkot helyezünk, egy másik tésztadarabbal befedjük és a széleit körben jól összenyomjuk.
Bő olajat forrósítunk, amelyben a töltött lángosokat mindkét oldalán piros ropogósra sütjük.
Felesleges olajat leitatjuk, reszelt sajttal meghintve (vagy fokhagymával ízesített tejföllel megkenve) tálaljuk.
Nagyobb adagot érdemes készíteni belőle, mert a megsütött lángos fagyasztható.
(Kissé talán munkaigényes, de kiadós és olcsó étel. Vacsorára is megfelel egy csésze teával.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése