Töltött lángos

30 dkg finomliszt, 20 dkg burgonya, 10 dkg kemény sajt egy darabban, 1.5 dkg élesztő, 1 mokkás-kanálnyi só, olaj a sütéshez, kevés langyos víz,

a tetejére 5 dkg reszelt sajt, vagy 2 dl tejföl és 1 gerezd fok­hagyma.

A burgonyát jól megmosva, héjastól, sós vízben megfőzzük, majd meghámozzuk, és még melegen áttörjük.

Az élesztőt 0.5 dl langyos vízben szétmorzsoljuk, simára keverjük, felfuttatjuk, majd összedolgozzuk az áttört burgonyával, a liszttel, sóval, és még annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy kenyértészta sűrűségű legyen. (Tehát a galuskánál is sűrűbb legyen.)

A tetejét meghintjük liszttel, és mély tálba tesszük. Letakarjuk tiszta konyharuhával és langyos helyen (de nem tűzhely szélén) addig kelesztjük, amíg duplájára nő.

Ezután lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és tenyérnyi darabo­kat vágunk belőle. Egy-egy tésztadarab közepébe egy-egy sajt-csíkot helyezünk, egy másik tésztadarabbal befedjük és a széleit körben jól összenyomjuk.

Bő olajat forrósítunk, amelyben a töltött lángosokat mindkét olda­lán piros ropogósra sütjük.

Felesleges olajat leitatjuk, reszelt sajttal meghintve (vagy fok­hagy­mával ízesített tejföllel megkenve) tálaljuk.

Nagyobb adagot érdemes készíteni belőle, mert a megsütött lángos fagyasztható.

(Kissé talán munkaigényes, de kiadós és olcsó étel. Vacsorára is megfelel egy csésze teával.)

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: