Leány-sarjával, azaz friss tormahajtással

Szedd meg a torma levelét, és zöld fokhagymának a szárait, ezeket tedd fel vízben, főzd meg jól, hogy főjön ki az ereje; onnét kivévén a kezeddel jól nyomogasd ki az erős levét, tedd mozsárba, törd meg jól, megtörvén eressz egy kicsiny vizet belé, és tiszta ruhán facsard által, abba bort, ecetet, egy vagy két nyers tojást, bors, gyömbér, ha megsáfrányozod, tégy ízlésed szerint; ezek együtt lévén forrald meg, és a sült alá körítésnek tálald fel; azaz meg kell tölteni a pipét, azaz a fiatal ludat vagy kacsát, és a pipének aprólékját, lábait, s a többit főzd meg tiszta vízben, sóban, amint szokás, ezeket tálba ki kell rakni, öntsd reá az elkészített zöld levet, és a pipét vagy kacsát körítésnek; jó étek, ha jól csinálod.

Forrás: Szakácsmesterségnek könyvecskéje - 1698

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése