Töltött cipó

A cipónak ki kell vájni a bélit, és magát is szépen meghámozván csinálj rántottát hat vagy hét tojásból, azt a cipó bélivel jól öszve kell vágni, azután egy tálba tévén vagy három tojást kell reá ütni, abba nádcukrot, vagy egyéb mézet, ribizlit, sáfrányt bővön belé, és azokkal megint jobban öszve kell verni, azután azzal kell a cipót megtölteni, és egy kis cipóhajjal csináld bé, hogy a töltelék a cipóból ki ne menjen, azonban egy csuporban végy színmézet, hogy jó édes légyen, mandulát, mazsolát, fügét, fahéjat, és ezekkel a szerekkel a töltött cipót a csuporban egészen tedd fel, és főzd meg jól, amíg felforr; ha pedig nem akarod a cipót megfőzni, tehát rántsd meg vajban mind töltelékestől, és csináld körítésnek, és úgy öntsd alája ezt a levet; igen jó étek, ha jól csinálod.

Forrás: Szakácsmesterségnek könyvecskéje - 1698

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése