Diós lepény

40 dkg finomliszt, 25 dkg margarin, 1 evőkanál porcukor, 1 tojás sárga, csipet só, 3 evőkanál tejföl, egy marék zsemlyemorzsa.

A béléshez: 7 tojás, 7 evőkanál cukor, 1 citrom, 20 dkg darált dió.

Tészta elkészítése: A lisztet a margarinnal két kézzel eldol­goz­zuk, hozzáadjuk a cukrot, csipet sót és a tejföllel összedolgozzuk, s legalább 1 órára hűtőszekrényben pihentetjük (még jobb, ha egy napig áll a hűtőben).

Ezután kétfelé osztjuk. Egyik részét kinyújtjuk, kibélelünk vele egy közepes tepsit, megszórom egy marék morzsával és a következő töltelékkel borítom be: A hét tojás sárgáját a cukorral, a citrom reszelt héjával és levével, a darált dióval alaposan összekeverem, hozzáadom a tojások keményre vert habját, és egyenletesen elke­nem a morzsával megszórt tésztán, majd kinyújtom a tészta másik felét, és ráborítom a habos masszára. A tetejét sűrűn megszurkálom éles villával, és előmelegített sütőbe tolva, 5 perc múlva mérsékelni kell a lángot, és lassú tűznél addig legyen a sütőben, amíg a bele­szúrt tűre már nem ragad a ragacsos massza.

A tészta teteje ne piruljon meg. Ha úgy látjuk, hogy színesedik, borítsunk rá egy tiszta papírlapot (lehet nedvesen).

A megsült tésztát még melegen hintsük meg porcukorral és a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, s csak akkor vágjuk kockákra és úgy helyezzük tálra.

Sokáig eláll frissen, ha addig nem fogyasztjuk el!

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: