Vadashús – előzőleg pácolva

Érdemes belőle két személyre is többet készíteni, mivel a meg­maradt adagot mélyhűtőbe téve – a körítést is – később felmelegítve ugyanolyan minőségben fogyasztható.

Én a vadas húst marhahúsból készítem részben az íze miatt, más­részt azért, mivel vadhúst ritkán lehet kapni.

Legalább egy nappal előbb vásároljunk 1 ½ – 2 kg marhahúst egy darabban, az ismert húsboltban, pl. marha-felsált, egyébként a hentes tudja, melyik hús alkalmas vadas hús elkészítéséhez.

Otthon a húst megmosva, füstölt szalonna-szeletekkel bőségesen megspékeljük. (Ehhez lehet kapni spékelőt, de egy kicsi hegyes konyhakéssel is ügyesen elvégezhetjük.)

Előbb a páclét készítjük, legalább egy nappal előbb, mert addig a lében kell érlelődni.

Olyan mennyiségű vizet teszünk egy nagyobb méretű edénybe, hogy a húst majd ellepje. (Ne feledjük, hogy pácolásra fém edényt nem szabad használni, csak zománcozottat vagy porcelánt.)

Közben egy nagy karikára vágott vöröshagymát, sárgarépát, petre­zselymet, paszternákot, darabka zellert, 10 dekányi füstölt-szalonnát kevés olajon puhára párolunk. Adunk hozzá két babérlevelet, egy mokkáskanál egész borsot, sót, kockacukrot, 1 kanál ecetet, s mind­ezt puhára főzzük, majd azonnal leforrázzuk vele a húst, és másnapig benne hagyjuk.

Másnap a léből leöntünk, a húst behelyezzük a sütő-edénybe, s a zöldséggel együtt lefödve, addig sütjük, amíg puha lesz a hús. Ami­kor kész, akkor a zöldségféléket kiszedjük belőle, pépesítjük, majd egy edényben kevés olajon megpirítunk egy kanál lisztet, kocka­cuk­rot, folyamatosan keverve, hagyjuk megbarnulni, ízesíthetjük kapri­bogyóval, mustárral, citromlével, majd nagy adag tejföllel össze­forraljuk.

A húst kiemelve, pihentetés után vékonyra fölszeletelve rakjuk a tálra, s leöntjük az elkészítetett szósszal.

Ha gyorsabban szeretnénk készíteni, akkor másnap, kiemelve a húst a pácléből, tegyük kuktafazékba zöldségekkel együtt, megfő ½ óra alatt, egyébként legalább 2 óra kell hozzá.

De tehetjük másféle edénybe, s a sütőben puhítsuk meg. A hús sütéséhez legjobb egy római-cseréptál (amit előzőleg legalább egy éjszakán át hideg vízben áztattunk), megfelel egy nagyméretű, jól fedhető jénai tál is.

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: