Ha nincs időnk rá, hogy legalább egy napig pácolódjon a hús, a következőképpen járjunk el:
A húst megmossuk, leszárítjuk, füstölt szalonnával bőven megspékeljük kizsírozott-olajozott tálba téve, rászórjuk a zöldségfélét-ízesítőket úgy, hogy legyen benne lé is. Utána betesszük a sütőbe, s ott – egy-kétszeri alkalommal ellenőrizve, sütjük. Ha szükséges, lével felengedhetjük, puhára pároljuk, végén a födőt levéve, kicsit megpirítjuk.
Közben elkészítjük a mártást.
1 nagy karikára vágott vöröshagymát, sárgarépát, petrezselymet, paszternákot, kevés zellert, 10 dekányi füstölt-szalonnát kevés olajon puhára párolunk; adunk hozzá két babérlevelet, egy mokkáskanál sót, kevés ecetet, s mindezt hozzáöntjük, s összeforraljuk, borsot, néhány kockacukrot és pár kanál lisztet folyamatosan belekeverve, hagyjuk megbarnulni.
Amikor puha a hús, kiemeljük nagy deszkára.
A tűzről levéve, pépesítjük a zöldségfélét, ízlés szerint citromlével ízesíthetjük, nagy adag tejföllel összekeverjük, egyet forralva, a tálra helyezett húsra öntjük.
Utána a húst 1 cm-es darabokra szeleteljük, nagy porcelántálra helyezzük s a közben elkészített ízesített tejfölös öntettel meglocsolva tálaljuk.
Burgonyagombóccal vagy zsemlyegombóccal tálaljuk (lásd a körítések között).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése