Erdélyi töltött-káposzta (eredeti)

Végy hozzá jó helyről való 2 kiló savanyított káposztát, melléje leg­alább 10 levelet, egy nagy füstölt sertéscsülköt, és tenyérnyi füstölt szalonnát, mindkettőt fölszeletelve, legalább ½ liter jó házi tejfölt, külön 1 – 1 ½ kiló sertéshúst darálva, 1 cső erős paprikát.

A darált húsból készíts finom tölteléket 8-12 evőkanálnyi (nagy bögrényi) megmosott rizzsel, kevés zsíron üvegesre párolt vörös­hagy­mával, 5 gerezd apróra vágott fokhagymával. Fűszerezd jó adag feketeborssal, sóval, üss hozzá legalább 2 egész tojást. Keverd össze finomra, és töltsd meg vele a káposztaleveleket.

Legalább 10 literes cserépfazekat (esetleg római tálat, vagy vastag régimódi edényt) kenjél ki hideg zsírral, tégy alulra egy sor vékonyra szeletelt szalonnát, majd rétegezd a következő sorrendben: káposz­ta, füstöltcsülök-szeletek, töltelék, addig, amíg az alapanyag elfogy. A tetején káposzta legyen.

Önts rá 1 liter vizet, majd locsold meg tejföllel, zárd le az edényt szorosan, és tedd a fölmelegített kemencébe vagy nagyméretű leerbe (sütőbe), és hagyd lassan, legalább 3 óráig főni. Utána kis idő múlva kibonthatod és tálad föl a családnak.

Ha nem akarod sütőbe tenni, akkor a gázlángra tegyél vaslapot-platnit, s ott is megfőzheted, de akkor nagy, régimódi vastag aljú fazékban.

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: