Régen a raki lakoma kizárólag férfiak számára rendezett dinom-dánomot jelentett. Ma azonban egyre több nő is részesévé válhat. Raki lakomát házon belül és kívül, vendéglőkben is rendeznek, ahol a finom falatok, csevegés, sőt hadtáncosnők művészetében gyönyörködve lehet élvezni a raki könnyű bódulatát.
Az ital valójában 45-50%-os borpárlat, melyet ánizzsal izésítenek. A Balkánon, a Mediterrán térség szinte valamennyi országában kedvelt ital. Vízzel, szódavízzel hígítva fogyasztják, amitől az átlátszó pálinka tejszerű folyadékká válik.
A raki lakomának szabott rendje van és az alábbiakban egy ma már klasszikusnak is számit ételsor leírásával szeretnénk bepillantást adni a török ember ünnepi étrendjébe.
1 fogás:
zöld saláták
ecetben marinírozott savanyúságok
fehérsajt /juhsajt/
keménysajt /kaşar/
sonka
török szalámi
cukordinnye
olajbogyó, dió
fokhagymás uborka
fehérbab saláta
2. fogás:
pastirma / marhahúsból készült erősen fűszerezett, füstölt, szárított hús /
sült kagyló
tarator mártás melegen
máj albán módra
3. fogás:
szezonnak megfelelő hal sütve vagy grillezve
4. fogás:
különféle húsételek, pl. rablóhús, birkasült
darált húsból készült fasírozottak
5. fogás:
hideg zöldségételek, pl. articsóka olajban, rizses póré, töltött szőlőlevelek, sült paraj fokhagymával, sült padlizsán, sült paprika
6. fogás:
Darált hússal vagy sajttal töltött leveles tészták
7. fogás:
Újra fokhagymás uborka
8. fogás:
édességek, gyümölcs
9. fogás:
török kávé
és természetesen mindehhez, de leginkább az első fogásokhoz a raki.
Forrás: Balázs Judit - Török Ízelítő
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése