1 kg finom (lehetőleg vecsési) savanyú káposzta,
1-2 hosszú szál finom, lehetőleg erős és jól fűszerezett füstölt kolbász
3-4 (nagyméretű) leveseskanál rizs,
fél marék szárított gomba,
ízlés szerint só és őrölt bors.
A gombát külön edényben megfőzzük, majd apróra vágjuk.
A kissé összevagdalt káposztát nagy (4-6 literes) edénybe rakjuk, hozzáadjuk a gombát, a kolbászt (lehet nagy darabokban együtt főzni). Amikor felforrt, megkóstoljuk, s ha kell, sóval, őrölt borssal fűszerezzük. Ha a kolbász már majdnem puha, hozzáadjuk a megmosott rizst, s ha az is megpuhul, kész a leves.
A kolbászt kiemelve, kicsit lehűtve, éles késsel deszkán vékonyra szeleteljük és tányérokba rakva, szedjük rá a forró levest.
Családunkban hagyomány, hogy karácsonyi vacsoránál ez az első fogás. Nagy adagot lehet belőle készíteni, mivel többször melegítve is ugyanolyan finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése