Karácsonyi káposztaleves, felvidéki étel

1 kg finom (lehetőleg vecsési) savanyú káposzta,

1-2 hosszú szál finom, lehetőleg erős és jól fűszerezett füstölt kolbász

3-4 (nagyméretű) leveseskanál rizs,

fél marék szárított gomba,

ízlés szerint só és őrölt bors.

A gombát külön edényben megfőzzük, majd apróra vágjuk.

A kissé összevagdalt káposztát nagy (4-6 literes) edénybe rakjuk, hozzáadjuk a gombát, a kolbászt (lehet nagy darabokban együtt főzni). Amikor felforrt, megkóstoljuk, s ha kell, sóval, őrölt borssal fűszerezzük. Ha a kolbász már majdnem puha, hozzáadjuk a meg­mosott rizst, s ha az is megpuhul, kész a leves.

A kolbászt kiemelve, kicsit lehűtve, éles késsel deszkán vékonyra szeleteljük és tányérokba rakva, szedjük rá a forró levest.

Családunkban hagyomány, hogy karácsonyi vacsoránál ez az első fogás. Nagy adagot lehet belőle készíteni, mivel többször melegít­ve is ugyanolyan finom.

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: