Húsleves – ahogyan én főzöm

Akár baromfiból, akár marhahúsból készül, csak annyi a különbség köztük, hogy a legfinomabb marhahúst (fartőt-hátszínt) vagy a tyúkot tovább kell főzni. (Csirke-aprólékkal kuktában ¼ óra elég hozzá, mivel zárt fedéllel további 10 percig fő benne az étel, ha nem nyitjuk ki korábban). Aki ismeri a kuktafazekat, abban készít­hető a legfinomabb húsleves, mivel az illatanyagok nem szállnak ki belőle, ráadásul negyedannyi ideig elkészül, mint másként és a leve nem lesz zavaros.

Elkészítése: A marhahúst egészben főzzük (kuktában kb. 1 óra alatt), a tyúkot ¾ óráig, csirkehús ¼ óra alatt lesz puha – vala­mennyi a zöldséggel együtt.

Hozzávaló zöldségfélék kb. 1 kg-nyi húshoz számítva – amelyeket hússal együtt tesszük fel főni, tisztítsuk meg, nem kell felvagdosni, a nagyobbakat esetleg kétfelé vágjuk.

Három közepes sárgarépa, (nem lehet mindenütt kapni, de ha be tudjuk szerezni, felétlenül tegyünk bele 1 szál paszternákot[1]), 3 köze­pes petrezselyem-gyökér, 1 karalábé, ½ közepes zellert, 1-2 gombát, 1 paradicsomot, 1 paprikát.

Ha nem kuktában főzzük, kicsit később tegyük hozzá, mivel hama­rabb puhulnak a húsnál: 1 db hámozott burgonyát, egy cikk kelká­posz­tát, lehet hozzáadni karfiolt vagy brokkolit, 1 gombát. (utóbbia­kat később tegyük bele, vigyázva, hogy ne menjen szét).

A húsleves annál ízesebb, minél többféle anyag-fűszer fő benne!

Közben külön, egy kisebb fazék vízbe a következő ízesítőket főzzük puhára, amíg a keményebb részek is megpuhulnak: egy közepes hagy­ma egészben, (a tiszta héjával együtt, mivel egészséges, és szép aranyszínt ad a levesnek, nyáron elég a zöldje). 1-2 cikk fokhagyma, csak megmosva, héjastól, kicsit késlappal megnyomva, 1 kisebb paradicsom negyedelve, pici darab babérlevél, 1 mokkáskanál majoránna, 1 mokkáskanál reszelt szerecsendió, 10 szem egész-bors, 1 paprika szétvágva, ízlés szerint só, köménymag, vasfű, lestyán, s ha van, petrezselyem- és zeller-zöldje is jöhet hozzá, mindenféle fűszer, ami illik bele. Természetesen nagy adaghoz kell egy csapott evőkanál só is és (nem tréfa!) 1 csapott kávéskanál cukor is, mivel a levesből az értékes fehérjeanyag nem csapódik ki, hanem benne marad.

(Télre a lecsó eltevésénél megmaradt paprikának a magos részét nejlon-zacskóba téve fagyasztom, kisebb paradicsomokkal együtt, azt használom levesek ízesítésére.)

A megfőtt vegyes ízesítőket szűrjük a leveshez, s forraljuk össze, így nem kell az egészet leszűrni.

Cérnametélttel, eperlevél-tésztával vagy grízgaluskával tálaljuk (lásd külön a levesbetétek között).

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen



[1] Amit sokan összetévesztenek a petrezselyem-gyökérrel, és mindkettőt – hely­te­lenül – fehérrépának neveznek. Sajnos, kevés helyen lehet kapni, pedig különle­gesen finom zöldségféle.

Nincsenek megjegyzések: