Tojásleves – másként (ez az igazi!)

Bárkinek ajánlom Anyukám receptjét, laktató, hamar elkészül és nagyon ízletes.

Olyankor jó készíteni, amikor sonkát (vagy bármilyen füstölt húst főz­tünk, megmaradt a leve, vagy a mélyhűtőben erre a célra eltet­tünk belőle). Ha nincs, vízzel is finom, csak azt erősebben kell fűsze­rezni.

Legújabb módszerem szerint olyan fűszereket, amiket ki kellene szűrni a kész levesből, egy kisebb edénybe rakva vízben forralom kb. ¼ óráig: Ehhez 2 nagyobb babérlevelet, egy mokkáskanál egész borsot, két nagy gerezd fokhagymát héjastól megmosva és késsel kicsit összenyomva (idényben nem árt beletenni egy kisebb paradi­csomot és kisebb zöldpaprikát).

Nagyobb edényben megfelelő mennyiségű vizet-sonkalét (ha ke­vesebb a sonkalé, vízzel pótolom) öntök, és amíg a fűszerek főnek, ezt is fölteszem melegedni. Négy személynek 2 litert számítok. A jól átforrt fűszer levét hozzászűröm a nagyobb edényben melegedő léhez. Tehetünk hozzá egy evőkanál vegetát, vagy más ételízesítőt és a léhez arányban sót, egy kávéskanál őrölt borsot (ezt legjobb a legvégén hozzáadni).

Közben magas teásbögrét félig töltök vízzel, belehabarok 1 evő­kanál finomlisztet (amilyenből rántást szoktunk készíteni). Egy kis ideig hagyom állni, akkor hamarabb szét lehet habaróval dolgozni. Ha felforr a leves, folytonos keverés mellett beleöntöm a habarást. Utána ugyanabban a bögrében jól összedolgozok kb. 2 dl tejfölt, majd azt is hozzáöntöm a leveshez, közben a fazékban kevergetem a lét. Megkóstolom, s ha kell, sózom. Amikor legalább 5-10 percig forrt a leves, akkor adok hozzá (fokozatosan) 1-2 evőkanál ecetet. Vigyá­zat, mert a lé az ecettel szeret kifutni, tehát kisebb lángra állítom a gázt (vagy a gázt kisebb hőmérsékletre), és kevergetem.

Személyenként egy-egy tojást számítva, egyenként feltöröm, kis pohárba vagy bögrébe téve, egymás után vigyázva, nehogy szétes­se­nek, közelről öntöm a forrásban lévő levesbe – lehetőleg minde­gyi­ket egymástól távol. Ezt a műveletet csak akkor végezzük (gyorsan egymás után), amikor az asztalt már megterítettük, mivel elég egy percet forralni, azonnal tálalni lehet (a forró levesben is keményedik a tojás), és vigyázva, egyenként kell kihalászni, hogy ne essenek szét. Olyan lesz az állaga, mint a lágy-tojásnak, mindenki kanalával maga vágja el a tányérjában, kicsit megszínesedik a leves, és nagyon finom.

Ha több levest főzünk, mint ami elfogy egy ebédhez, akkor a tojá­sokat – a levet újra felforralva – főzzük csak bele. A maradék ugyan­olyan finom lesz, mint először.

Megjegyzés: A kezdő főzőcskézőkre tekintettel részleteztem ennyire.

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: