Kaporleves

Kisebb edényben friss-, szárított vagy mélyhűtött kaporszárakat összetördelve forralunk, hozzáadunk 5-6 szem egész borsot. 10 perc forralás után lezárjuk alatta a gázt.

4 személyre számítva kb. 2 ½ literes fazékban világos rántást ké­szítünk (a rántás ne legyen sötét, mivel megváltoztatja a leves ízét és a gyomrunkat égetve, visszakívánkozik), beleforgatunk 1-2 evőkanál friss- vagy mélyhűtött, apróra vagdalt kapor-zöldjét, télre a mély­hűtő­ben tárolok néhány doboz összevagdalt friss zöld kaprot, ugyan­olyan, mint frissen. Gyenge tűzön kis ideig kevergetjük, majd hideg­vízzel feltöltjük úgy, hogy a fazék kb. félig legyen. Leszűrve hozzá­öntjük a kaporszár levét. Adunk hozzá egy kanál vegetát, vagy más leves-ízesítőt, esetleg leveskockát, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk (ez is fehér leves, pirospaprika nélkül).

Közben kevés vízzel bögrébe adagolunk 2 dl tejfölből egy részt, és habverővel vagy más alkalmatossággal jól elhabarjuk, amikor felforrt a leves, állandó keverés mellett a fazékba öntjük. Ugyanúgy járunk el a többi fejföllel. Ha kevés rántással készül, akkor a tejföllel össze­dol­gozva, kevés (1 evőkanál) lisztet adhatunk hozzá, alaposan elhabar­va vízzel-tejföllel), s azzal is felforraljuk a levest.

Amikor forr, hozzáöntünk még annyi vizet, hogy a fazékban kb. 2 liter legyen, 5 perc forralás után ízlés szerint hozzáöntünk egy evő­kanál­nyi ecetet. Vigyázat! Amikor a leves forr, könnyen kifut, ha nem kevergetjük! (Jó ha kéznél tartunk kevés hidegvizet, ha abból hozzá­öntünk 1-2 evőkanálnyit, lecsendesedik.)

2 kockára vágott zsemlyét, tepsiben vagy nagy lapos lábasban, kevés margarinon vagy olajon megpirítunk, és azzal forrón tálaljuk.

Megjegyzés: Gyorsan elkészül és különlegesen finom leves!

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: