Lucskos káposzta – egyszerűbben, habarva

Ehhez a főzelékhez legjobb a nyári káposzta, amely kissé laza és zöldes, nem olyan sűrű és kemény, mint a tartós, téli káposzta.

4 személyre kell hozzá: 1 fej közepes káposzta, ½ – ¾ kg sertés­hús ízlés- és pénztárca szerint, legjobb hozzá az oldalas vasta­gabb része. (Aki szereti, lehet sertés lábbal vagy csülökkel is készí­teni. A húst elsőként teszem fel főni (kukta-fazékban fél óra), majd később adom hozzá a káposztát!

Fűszerek: só, valamilyen ételízesítő vagy húsleves-kocka, őrölt bors, köménymag, 1 kisebb paradicsom, ½ zöldpaprika, vagy télen 1-2 paprika-magja fagyasztva, kisebb hagyma vagy hagymaszár (lehet szárított), nyáron zöld, télen szárított vagy fagyasztott kapor.

Először a felsorolt fűszerek közül a kapor szárát, a hagymát, paradicsomot, paprikát kisebb edényben, vízben legalább 15 percig forralom, majd alatta a lángot lezárom, fedőt rajta hagyom. (Azért főzöm külön, hogy majd leszűrve, ne úszkáljon mindenféle a főze­lék­ben.)

5-6 literes mély lábast vagy fazekat jó félig töltve vízzel, fölteszem melegedni.

A húst feldarabolom tetszés szerint (ahogyan a pörkölthöz szokás), beöntöm a lábasba. Hozzáadok ízlés szerint sót, ételízesítőt, kömény­magot. (Az őrölt borsot általában a végén adom az ételhez.)

Közben a káposztát félbevágva, kb. 4-5 cm hosszú, ujjnyi széles darabokba vágom, és azt is hozzáadom a már forrásban lévő vízhez.

A megfőtt zöldfűszer-félét leszűrve, hozzáöntöm a többihez.

Lefödve addig kell főzni, amíg a hús a kuktában megpuhul. (Addig az Interneten megnézem, milyen hozzászólások vannak a Napvilág Fórum különböző részein, s ha van még idő, válaszolok is némelyik­re.)

Utána az ételt tetszés szerint felöntöm vízzel, megkóstolom, ha kell, sózom, hozzáadom az őrölt borsot, nyáron 1-2 evőkanálnyi frissen vágott kaprot, télen fagyaszottat (amit vajas dobozokba szoktam eltenni a fagyasztóba).

Amikor ezzel is forr, habarást készítek 1-2 evőkanál liszttel, sok tejföllel, végül ízlés szerint teszek hozzá ecetet (vigyázat, ezzel szeret kifutni az étel!), majd alatta a lángot lezárom. Ha csülökkel készül, azt kiveszem, földarabolom, s visszateszem az edénybe, majd tálalom.

Friss kenyérrel finom és laktató-egytálétel.

Jó étvágyat hozzá!

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: