Palócleves

½ kg csont nélküli sertéshús, 1 fej hagyma, 2 evőkanál zsiradék, 40 dkg krumpli, 30-40 dkg zöldbab, 1-2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, só, köménymag, babérlevél, fokhagyma, 1 csokor zöldpetrezselyem, kevés ecet.

Elkészítés: A kockára vágott húsból paprikás-hagymás zsíron pörköltet készítünk, majd babérlevéllel, köménymaggal, fokhagy­má­val ízesítjük. Félretesszük.

Amíg a pörkölt készül, a tisztított, kis kockákra vágott krumplit kevés sós vízben megfőzzük.

Ugyancsak kevés sós vízben megfőzzük a 2 cm-esre darabolt zöld­babot is.

Amikor a pörkölt elkészül, megfelelő leveses fazékba tesszük, rá­öntjük a megfőtt krumplit és zöldbabot levével együtt, ha kell, pótol­juk annyi vízzel, hogy 2-2.5 liter legyen, és összeforraljuk.

Egy bögrébe kevés vizet téve, belerakjuk a lisztet, jól összekever­jük, hozzáadjuk a tejfölt, azzal is simára keverjük, beleöntjük a levesbe, hozzáadjuk az apróra vágott zöldpetrezselymet, összeforral­juk és forrón tálaljuk.

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: