Hozzávalók: Egy bébi-pulyka, 10 dkg füstölt szalonna, 1 dl tejföl, 1 dl fehérbor, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyem gyökér, 1 darabka zeller és karalábé, 2 kanál olaj, 1 babérlevél, só, bors, majoránna.
Az előkészített, egészben hagyott pulyka bőre alá vékonyra vágott szalonna-szeleteket csúsztatunk, majd kívül-belül megsózzuk, a hasüregbe majoránnát szórunk, lábait zsineggel a püspökfalathoz kötjük (ne feledjük a combokból az inakat kihúzni), tepsibe tesszük és leöntjük forró olajjal.
Mellé teszünk 1-1 szál tisztított sárgarépát és vékony szeletekre vágva petrezselyemgyökeret, zellert és karalábét, ízesítjük babérlevéllel, néhány szem borssal, hozzáöntünk 1 dl fehérbort, kevés vizet, fóliával – vagy fedővel betakarjuk és a sütőben többször meglocsolgatva puhára pároljuk.
Ha megpuhult a hús, a fedőt levéve, pirosra sütjük és kiemeljük a tepsiből, legalább 15 percig vágódeszkán pihentetjük. (A forró sültet nem lehet szépen szeletelni.)
A zöldséget a tepsiben összetörjük, 1 dl tejfölt teszünk hozzá és simára keverjük. Néhány kanálnyit a felszeletelt hús alá öntünk, a többit külön csészében tálaljuk.
Burgonya krokett vagy valamilyen gombóc illik mellé.
(Lásd a köretek közt a burgonya-gombóc és/vagy a zsemlyegombóc receptjét.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése