Pulykapecsenye tejfölösen

Hozzávalók: Egy bébi-pulyka, 10 dkg füstölt szalonna, 1 dl tejföl, 1 dl fehérbor, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyem gyökér, 1 darabka zeller és karalábé, 2 kanál olaj, 1 babérlevél, só, bors, majoránna.

Az előkészített, egészben hagyott pulyka bőre alá vékonyra vágott szalonna-szeleteket csúsztatunk, majd kívül-belül megsózzuk, a has­üregbe majoránnát szórunk, lábait zsineggel a püspökfalathoz kötjük (ne feledjük a combokból az inakat kihúzni), tepsibe tesszük és leöntjük forró olajjal.

Mellé teszünk 1-1 szál tisztított sárgarépát és vékony szeletekre vágva petrezselyemgyökeret, zellert és karalábét, ízesítjük babér­levél­lel, néhány szem borssal, hozzáöntünk 1 dl fehérbort, kevés vizet, fóliával – vagy fedővel betakarjuk és a sütőben többször meg­locsolgatva puhára pároljuk.

Ha megpuhult a hús, a fedőt levéve, pirosra sütjük és kiemeljük a tepsiből, legalább 15 percig vágódeszkán pihentetjük. (A forró sültet nem lehet szépen szeletelni.)

A zöldséget a tepsiben összetörjük, 1 dl tejfölt teszünk hozzá és simára keverjük. Néhány kanálnyit a felszeletelt hús alá öntünk, a többit külön csészében tálaljuk.

Burgonya krokett vagy valamilyen gombóc illik mellé.

(Lásd a köretek közt a burgonya-gombóc és/vagy a zsemlye­gombóc receptjét.)

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: