Lángoló csirke - ünnepélyes alkalmakra

1 csirke, 5 dkg húsos szalonna, 5 dkg margarin, 1 kis fej vörös­hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl húsleves (lehet kockából), 2,5 dl vörösbor, 10 dkg gomba, 1 csokor zöldpetrezselyem, 1 evőkanál liszt, 1 dl konyak, só és bors.

Elkészítés: Az előkészített, megmosott egész csirkét kívül-belül megsózom és borsozom. A margarint egy nagyobb lábasban fel­olvasztom, beleteszem a kockákra vágott szalonnát, apróra vágott hagymát. Kicsit megpirítom. Hozzáadom a szeletelt gombát, sóval-borssal-zöldperezselyemmel ízesítem, puhára párolom. Hozzákeve­rem a zúzott fokhagymát, ráhelyezem a csirkét és előmelegített sütőbe téve, előbb fedő alatt lassan sütöm. Közben a borral meg­locsolom, a fedőt róla levéve addig sütöm, amíg pirosodik. Akkor a csirkét kiemelem és melegen tartom.

A lábasba kevés lisztet szórok, és sűrűre forralom. Egy sültes tálra merem a gombás szószt, ráhelyezem a meleg csirkét, leöntöm mele­gített konyakkal, és meggyújtom.

Lángolva szervírozom, s hozzá az előre elkészített burgonyasalátát ajánlom.

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: