Burgonya-saláta másként

4 személyre: 30 dkg burgonya (lehetőleg kiflikrumpli), 20 dkg kovászos uborka, 2 paradicsompaprika, 1 savanykás alma, 3 evő­kanál citromlé, 1 kemény tojás, 1 csokor petrezselyem, 2 evőkanál salátaolaj, 1 kávéskanál mustár, 1 dl tejszín, só, bors, 1 csipet por­cukor.

A krumplit enyhén sós vízben megfőzzük, még melegen meghá­moz­zuk, hagyjuk kihűlni, s utána vágjuk karikákra.

A uborkát vékonyan felszeleteljük, ha nagyok, akkor a magokat eltávolítjuk belőle. A paradicsompaprikákat megmossuk, kicsumáz­zuk, vékony csíkokra szabdaljuk. 10-12 félkarikát félreteszünk díszí­téshez. Az almát kockákra vágjuk, azonnal meglocsoljuk 1 evőkanál citromlével (egyébként megbarnul).

A tojást meghámozzuk, a fehérjét és a petrezselymet finomra vagdossuk, s az egészet egy mélyebb tálba rakjuk.

Az olajat, a maradék 2 evőkanál citromlét, a mustárt és a tejszínt simára keverjük a szétnyomkodott kemény tojás-sárgájával, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, édesítjük, a salátára öntjük, és lazán össze­keverjük. Legalább 1 órát hideg helyen pihentetjük, hogy az ízek össze­érjenek.

Tálaláskor a tál peremét a félretett paradicsom-paprika-szeletkék­kel díszítsük.

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: