Mogyorókrém torta - különlegesség!

Hozzávalók a tortalaphoz: 6 tojás sárgája, 20 deka cukor, 1 evőkanál rum, 20 deka pirított, darált mogyoró, 2 evőkanál zsemlye­morzsa.

A krémhez: 10 dkg vaj vagy margarin, 3 szelet étcsokoládé (vagy 10 dkg csokoládépor, lehet reszelék is), 10 dkg cukor, kevés fekete­kávé vagy víz, 3 egész tojás.

Elkészítés: A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük. Hozzá­adjuk a rumot, mogyorót, a zsemlyemorzsát, végül a tojások ke­mény­re vert habjával jól átkeverjük.

Két alaposan kikent, morzsával beszórt (vagy papírral bélelt) torta­formában sütjük.

Kihűlés után a következő krémmel töltjük és kenjük be:

A vajat/sütőmargarint habosra keverjük.

Habüstben az étcsokoládét (vagy a felsoroltakat) a cukrot, fekete­kávét vagy vizet a tojásokkal előbb hidegen kikeverjük, majd forrás­ban levő víz fölé téve, lehetőleg üstben, sűrű krémmé főzzük.

Hozzáadjuk a kikevert vajat-margarint, azzal is, állandó keverés mellett továbbfőzzük, amíg jó sűrű-krémszerű lesz.

Kihűlés után hűtőszekrényben tovább hűtjük, majd újból alaposan átkeverjük, amitől a krém könnyű lesz.

Bekenjük vele a tortát és mogyoróval (vagy tetszés szerint egyébbel) díszítjük.

A leírás egy normál torta receptje.

Esküvőre vagy egyéb ünnepi alkalmakra az adagot meg­duplázzuk, és 3-4 különféle méretű formában (lábasban) sütjük meg, így 3-4 emeletes tortát készíthetünk.

A kisült tortákat nagyság szerint egymásra rakva kenjük be a krém­mel.

Utána mogyoróval, vagy az alkalomnak megfelelően, tetszés sze­rint díszítjük (cukrászdában előre megrendelhetünk különféle dísze­ket).

Óriási adag, sokan kóstolgathatnak belőle.

Családunkban esküvői vacsorák után – a finom pezsgőkön kívül – mindig nagy tetszést aratott nemcsak férfiak, de nők körében is a kedvelt, hírneves sziráki Tramini, ha más finom félédes bor mellett fogyasztjuk. Magam is kellemes emlékként őrzöm a terítés, tálalás színpompáját, a sok finom étel-ital különlegességét.

Megjegyzés: Rendkívül laktató, kiadós édesség, különleges ünne­pekre ajánlom!

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: