Krém - tortákhoz:

Közepes méretű tortakrémhez szükséges: 2 tojás, 15-20 dkg cukor és 1 dl erős kávé vagy 2 kanál neszkávé, 15-20 dkg vaj vagy marga­rin.

Elkészítés: A tojást kisebb lábasba ütjük, hozzáadjuk a cukrot, és nagyon alaposan még hidegen kikeverjük. Utána ne lángra, hanem sütőlapra tegyük, és csak utána gyújtsunk alá (ha gáztűzhelyen végezzük) és előbb mindig lassú tűzön folyamatosan keverjük. Ne hagyjuk felforrni! Hamar sűrűsödik! Ha kávéval ízesítjük, mindjárt hozzáönthetjük, s addig keverjük, amíg sűrű lesz. Ha kakaóval, akkor vegyük le a melegről, lassan adagolva keverjük hozzá és úgy tegyük rövid időre vissza a melegre. (Ha nem elég sűrű, tegyünk hozzá 1 kávéskanál lisztet, de azzal legalább fél percig még a tűzön hagyva kevergetni kell.)

Ha már sűrű a krém, az előre felvagdalt margarint adjuk hozzá, és ott olvasszuk fel, majd levéve, alaposan keverjük át, lehetőleg ki­hűlésig. Utána tegyük a hűtőbe, és ha jól lehűlt, ha van idő, vagy másnap keverjük át alaposan, hogy könnyű krémet kapjunk.

A főzött krém egészségesebb, ezért ajánlom!

Ugyanezzel az eljárással, dióval vagy mogyoróval is készülhet a krém. Akkor a kész krémet kettéosztjuk, egyik felébe tegyünk rumot és darált diót, vagy mogyorót, és ezzel töltsük meg a kétfelé vágott tortát, a másik felével pedig kenjük be a tetejét és az oldalát.

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: