Töltött piskótaszeletek

Hozzávalók: Készen vásárolt piskóta,

a töltelékhez: 35 dkg háztartási keksz ledarálva, 2 dl erős fekete­kávé, 20 dkg vaj vagy sütőmargarin, 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor és 1 evőkanál rum (vagy aroma). (Esetleg 1 kávés­kanál szódabikarbóna vagy ½ csomag sütőpor, ha a piskótát otthon készítjük).

A mázhoz: 1 csomag vagy 10 dkg ét- vagy tejcsokoládé, 2 evő­kanál étolaj.

Piskóta készítés házilag: a következő alapanyagokból sütjük: 6 tojás, 6 tetézett (hagyományos méretű) evőkanál porcukor, tojá­sonként 1-1 tetézett evőkanál finomliszt, késhegynyi szódabikarbóna vagy ½ csomag sütőpor.

A tojásokat válaszd szét. A sárgájukat a porcukorral keverd ha­bosra. (ha nem vagy gyakorlott a piskótasütésben, előzőleg keverd a szódabikarbónát vagy sütőport a liszthez), majd apránként keverd össze a tojásos anyaggal.

A (lehűtött) fehérjéből készíts habot, majd lassan, fakanállal lazán keverve add hozzá a sárgához.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe simítva, előmelegített sütőben kell megsütni. (Sütés közben ne nyitogasd a sütő ajtaját, csak kívülről figyeld az állapotát.)

Hagyományos sütőben a végefelé meg lehet fordítani a tepsit és hegyes szerszámot beleszúrva (pl. kötőtűvel vagy fogvájóval) meg­nézni, hogy megsült-e. Ha nem ragad rá tészta, akkor kész.

A sütemény összeállítása bármelyik módszerrel:

(Amíg sül) A kekszet dióőrlővel ledarálod, vagy zacskóba téve fa­kalapáccsal összezúzod, majd locsold meg a feketekávéval és a rummal, hagyd állni.

Közben a vajat vagy margarint keverd össze a porcukorral és a vanillincukorral, utána add hozzá a jól átitatódott kekszhez, és egyen­letesen kenjed a kész vagy lehűtött piskóta tetejére.

A mázhoz olvaszd fel a csokoládét gőz fölött, alaposan keverd össze, tűzről levéve add hozzá az olajt, majd öntsd a kihűlt tésztára. (Utóbbi műveletet gyorsan kell végezni, különben nem lesz sima a felülete.)

Amikor a máz jól megdermed, kockára vagy szeletekre felvágva tálald!

Megjegyzés: Kiadós sütemény, gyermekek kedvence!

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: