Hozzávalók: Készen vásárolt piskóta,
a töltelékhez: 35 dkg háztartási keksz ledarálva, 2 dl erős feketekávé, 20 dkg vaj vagy sütőmargarin, 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor és 1 evőkanál rum (vagy aroma). (Esetleg 1 kávéskanál szódabikarbóna vagy ½ csomag sütőpor, ha a piskótát otthon készítjük).
A mázhoz: 1 csomag vagy 10 dkg ét- vagy tejcsokoládé, 2 evőkanál étolaj.
Piskóta készítés házilag: a következő alapanyagokból sütjük: 6 tojás, 6 tetézett (hagyományos méretű) evőkanál porcukor, tojásonként 1-1 tetézett evőkanál finomliszt, késhegynyi szódabikarbóna vagy ½ csomag sütőpor.
A tojásokat válaszd szét. A sárgájukat a porcukorral keverd habosra. (ha nem vagy gyakorlott a piskótasütésben, előzőleg keverd a szódabikarbónát vagy sütőport a liszthez), majd apránként keverd össze a tojásos anyaggal.
A (lehűtött) fehérjéből készíts habot, majd lassan, fakanállal lazán keverve add hozzá a sárgához.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe simítva, előmelegített sütőben kell megsütni. (Sütés közben ne nyitogasd a sütő ajtaját, csak kívülről figyeld az állapotát.)
Hagyományos sütőben a végefelé meg lehet fordítani a tepsit és hegyes szerszámot beleszúrva (pl. kötőtűvel vagy fogvájóval) megnézni, hogy megsült-e. Ha nem ragad rá tészta, akkor kész.
A sütemény összeállítása bármelyik módszerrel:
(Amíg sül) A kekszet dióőrlővel ledarálod, vagy zacskóba téve fakalapáccsal összezúzod, majd locsold meg a feketekávéval és a rummal, hagyd állni.
Közben a vajat vagy margarint keverd össze a porcukorral és a vanillincukorral, utána add hozzá a jól átitatódott kekszhez, és egyenletesen kenjed a kész vagy lehűtött piskóta tetejére.
A mázhoz olvaszd fel a csokoládét gőz fölött, alaposan keverd össze, tűzről levéve add hozzá az olajt, majd öntsd a kihűlt tésztára. (Utóbbi műveletet gyorsan kell végezni, különben nem lesz sima a felülete.)
Amikor a máz jól megdermed, kockára vagy szeletekre felvágva tálald!
Megjegyzés: Kiadós sütemény, gyermekek kedvence!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése