Vaníliás kifli vagy perec

25 dkg süteménylisztet (ha nincs kéznél, akkor finomlisztet és rétes­lisztet fele-fele arányban keverünk), ½ csomag sütőporral össze­vegyítjük, utána 15 dkg sütőmargarint hozzáadva két tenyerünk közt összedörzsöljük.

Hozzáadunk 10 dkg cukrot, 1 tasak vaníliás-cukrot és 1 tojást, végül 10 dkg darált és héjazott mandulával vagy dióval alaposan összegyúrjuk. Ha nem áll össze, citromlét, rumot vagy tejfölt adha­tunk hozzá, hogy puha, jól sodorható tésztát kapjunk. Deszkán vastag hurkákat sodrunk belőle, majd kisebb darabokba vagdalva, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kisodorjuk és kiflicskéket vagy perecet formázva belőle, nem közel egymáshoz, tepsibe rakjuk és lassú tűzön egészen világosra sütjük. Sütőből kivéve azonnal por­cukorba forgatva rakjuk tálra. Én dupla adagból szoktam készíteni. Különlegesen finom sütemény.

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: