„Tiramisu”-torta

8 adaghoz: 1 púpos evőkanál instant kávé, 4 tojás sárgája, 12 dkg porcukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 50 dkg tejszínkrém, ½ dl rum, 30-35 db babapiskóta, 1 evőkanál kakaópor.

Elkészítés: A kávét elkeverjük 1 dl melegvízzel, kihűtjük. A tojáso­kat egyenként felütjük, a fehérjét félretesszük, a sárgáját a por­cukor­ral és fahéjjal fehéredésig keverjük, majd apránként hozzákeverjük a tejszínkrémet.

A feketekávét és a rumot mélytányérba öntjük, s gyors mozdula­tokkal, egyenként beleforgatunk 10-12 babapiskótát, és egy nagy (24-26 cm) tál vagy tortalap aljára egy sorban lerakjuk.

10-12 piskótát kettétörünk, megmártjuk a rumos kávéban, s göm­bölyű végükkel felfelé, kirakjuk velük a tál oldalát.

A tál aljára simítjuk a krém felét, megmártogatjuk a maradék rumos kávéban a megmaradt piskótákat, s a krém tetejére fektetjük, végül rásimítjuk a megmaradt krémet.

Fóliával betakarjuk, 5 órára hideg helyre tesszük (vagy előző nap készítjük).

Tálaláskor a tetejét vastagon behintjük kakaóporral, és a tálban hagyva (ha tortaformába raktuk, akkor abból kibontva) tortaszerűen szeleteljük.

Külön tálkában tejszínhabot kínálhatunk hozzá.

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: