Vajas pogácsa

Hozzávalók: 65 dkg finomliszt, 2 csapott kávéskanál só, 5 dkg élesztő (felfuttatva 1 dl langyos tejben), 2 tojás sárgája és 1 egész tojás, 2 dl tejföl, 25 dkg sütőmargarin.

Sütőbetétel előtt: reszelt sajt.

A lisztet megszitálva keverőtálba teszem, a sajt kivételével a többi kellékkel összedolgozom, fakanállal addig dagasztom, amíg hólya­gosodik, utána legjobb ágyban (egy órán át) keleszteni.

Gyorsabb megoldás, ha kelesztő tálban csak lazán összekeverem, lezárom és kb. 10 perc múlva, amikor pukkan, még egyszer össze­dolgozom, és a tál tetejét kicsit megemelve kelesztem tovább (gyor­sabb, ha a mosogatóba melegvizet engedve teszem a tálat kelesz­teni).

Ha jól megkelt, egymás után, pihentetés nélkül háromszor hajtoga­tom, majd kb. egy centire kinyújtom, tetejét nagy késsel kockásra bevagdalom, majd közepes pogácsaszaggatóval kiszurkálom. Utána mindegyik darabot két kezem közt kicsit fel-felemelgetem, nagy tepsiben sorba rakva, még 10 percig kelni hagyom. Ezután a meg­maradt két tojásfehérjét villával fölverve egyenként bekenem, reszelt sajttal megszórva, előmelegített sütőben színesre sütöm.

Megjegyzés: legjobb frissen fogyasztani.

Kormi cicánk mindig ellopott belőle egyet.

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: