Óvári borda

4 személyre: 4 sertésborda (60-80 deka), só, bors, 10 deka liszt, 10 deka vaj/margarin, 5 evőkanál olaj, 30 dkg sampinyon (csiperke) gomba, 8 szelet gépsonka, 8 szelet óvári (félzsíros) sajt, 2 dl fél­száraz vörösbor.

A húst kissé kiverjük, fél órára besózzuk, lisztbe forgatjuk és a felforrósított vaj-olaj keverékén mindkét oldalán elősütjük, tepsibe fektetjük.

A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a felszeletelt gombát, a tűzről levéve sózzuk, borsozzuk, arányosan elosztjuk a hússzeletek tetején, mindegyiket betakarjuk 2-2 szelet sonkával és sajttal (fog­vájóval rátűzhetjük), majd előmelegített, forró sütőben (220 °C) csak addig sütjük-forrósítjuk, amíg a sajt a tetejére olvad, és kissé meg­puhul.

A pecsenyelé tetejéről eltávolítjuk a zsiradékot, feltöltjük borral, felére beforraljuk, átszűrjük, és külön csészében kínáljuk.

Vajas párolt zöldséget, ribizlit kínálhatunk mellé.

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: