Hozzávalók: 40 dkg finomliszt vagy süteményliszt, 1 csomag sütőpor, 15 dkg margarin, 1 evőkanál cukor, 1 dkg élesztő (kb. 1 dl langyos tejben 1 kávéskanál cukorral felfuttatva, 1 tojás sárgája (ki is maradhat)! csipet só (szükség szerint citromlé, tejföl vagy tej).
Töltelékhez: 1 kg (lehetőleg savanykás) alma hámozva, de ha puha a héja, azzal együtt, 1 kiskanál őrölt fahéj, 5 dekányi dió, fele durvára vagdalva, a tetejére.
Ízlés szerint cukor (kb. 10 dkg), a sütemény tetejének bekenéséhez a tojásfehérje.
Elkészítés: Az élesztőt összemorzsolva, 1 teáskanál cukorral langyos tejben felfuttatjuk.
A lisztet a sütőporral elvegyítjük, a margarinnal két kéz között összedörzsöljük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojás sárgáját, csipet sót. Tálban vagy deszkán lágy tésztává összedolgozzuk. Ha nem áll össze, a fentiek közül használhatunk hozzá citromlét, tejfölt vagy tejet, ami kéznél van. Két cipóra osztjuk és liszttel megszórva, konyharuhával letakarjuk, s a meleg konyhában letakarva, duplájára kelesztjük.
Felét kinyújtva, közepes tepsibe terítjük, morzsával kevert dióbéllel jól megszórjuk. Ráhelyezzük az elkészített almát, amit előre durvára darálunk és tetszés szerinti cukorral, fahéjjal elkeverünk, kissé fölmelegítjük, s kihűtve terítjük a tésztára. (Nem rontjuk el, ha a töltelékbe 5 dkg mazsolát vegyítünk.)
Másik lehetőség, én ezt szeretem jobban: az almát megszabadítjuk a magházától, vékonyan fölszeletelve rakjuk rá a morzsával vegyített dióra. Beszórjuk a fahéjjal vegyített cukorral.
Kihűlés után megszórhatjuk porcukorral, és kockákra vágva tálaljuk. Olcsó, gyorsan elkészíthető, finom sütemény.
Alma helyett lehet kimagozott meggyel vagy más gyümölccsel készíteni. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése