Kellékek: 30 dkg cukor, 4 tojás, 10 evőkanál víz, 20 dkg liszt, ½ sütőpor, 10 dkg dió vagy mogyoró.
Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a habot felverjük és hűtőben hagyjuk állni, amíg a többit összeállítjuk.
A sárgákat tálba téve, hozzáadjuk a cukrot, és keverjük, kicsit később fokozatosan, apránként adagoljuk hozzá a vizet, majd a liszttel összekevert sütőport, ugyanúgy lassanként, keverve, végül a darált diót vagy mogyorót is.
A masszát megfelezve, két lapban sütjük meg, majd kihűlés után a következő krémmel töltjük meg.
Krémhez kell: 2 tojás, 10-15 dkg cukor, 1 adag erős, sűrűre főzött feketekávé, 20-25 dkg margarin, 1 kávéskanál liszt és a díszítéshez dió vagy mogyoró.
Elkészítés: Az egész tojásokhoz hozzáadjuk a cukrot, előbb hidegen, majd gyenge lángra téve, lassan tovább keverjük, amíg megsűrűsödik. (Vigyázni, mert ha felforr, csomósodik!) Hozzáöntjük a szintén sűrűre főzött feketét, s a lisztet is apránként adagolva, kevergetve, s amikor sűrű, levesszük a lángról. Beletesszük a darabokra vágott margarint, és kihűlésig kevergetjük. Hűtőbe tehetjük néhány órára, majd ismét alaposan átkeverjük, mert azzal könnyebb, lazább lesz a krém.
Az egyik tortalapra helyezett, megsült és kihűlt tésztára kenjük a krém felét, s rátéve a másik lapot, a tetejét és az oldalát is bekenjük. Fél diókkal vagy mogyoróval díszítve tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése