Különleges hústekercs

(Gundel-recept.)

4 személy részére: 40 dkg hátszín v. felsál marhaszelet (ha kérjük, a hentes négy darabra szeleteli), 25 dkg sertéshús (darált), 10 dkg füstölt szalonna, 2 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, őrölt paprika, mustár, 1 nyers és 2 kemény főtt tojás, zöldpetrezselyem.

A 4 szelet húst jól kiverjük, mindkét oldalán sóval, borssal, mustár­ral fűszerezzük.

A darált húst összedolgozzuk a fűszerekkel, az összevágott fél fej vöröshagymával, petrezselyemmel, fokhagymával, majd belekeverjük az előzőleg kissé felvert tojást és az apró kockákra vágott paprikát.

A szalonnát vékonyan felszeleteljük.

A hússzeleteket befedjük a szalonnával, rákenjük a darált húst, és ráfektetünk egy fél kemény tojást. Ezután felgöngyöljük, zsineggel összekötözzük. Hevített zsiradékban elősütjük, majd hozzáadjuk a ma­ra­dék finomra vágott vöröshagymát. Rövid pirítás után felenged­jük 1.5 deci vízzel vagy fehérborral és fedő alatt lassú tűzön puhára pároljuk. Az elpárolgott lét folyamatosan pótoljuk.

Ügyeljünk, hogy a hús ne piruljon meg. Amikor megpuhult, szaftjá­ból kivesszük, zsinegeket eltávolítjuk. A visszamaradt párolólét zsír­jára visszasütjük, belekeverjük a paradicsompürét, liszttel megszór­juk, rövid pirítás után felengedjük 1 deci vízzel és kiforraljuk. A hús­tekercseket 2-3 szeletbe vágva, a mártással leöntve, forrón tálaljuk.

Krumplipüré és savanyúság illik hozzá.

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: