Pácolt felsál

Kb. 3/4 kg (amiből 8 tenyérnyi szeletet lehet vágni) marhafelsált vásároljunk, kell hozzá egy mokkáscsészényi erős feketekávé, 1 ½ dl száraz fehérbor, 1 evőkanál kecsap, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 hús­leves-kocka, őrölt bors, kevés késhegynyi szerecsendió.

(Figyelem! Egy napig pácolódik!)

A kávét, bort, kecsapot összekeverjük a többi fűszerfélével, és addig főzzük, amíg a leveskocka feloldódik benne.

A hússzeleteket alaposan kiverjük, egy tűzálló tálba fektetjük, s mindegyiket megkenjük a mártással, a maradékot a tetejére öntjük és a tálat fedővel vagy folpackkal betakarva, másnapig a hűtőszek­rénybe rakjuk.

Másnap legalább egy órával előbb kivesszük a hűtőből, mielőtt a forró sütőbe raknánk, főleg, ha jénai edényben pácolódott!

Lefödve az előre felforrósított sütőbe rakjuk, és puhára pároljuk. Közben nem kell megbolygatni, s nem tévedés, hogy zsiradék sem kell bele, mert a pecsenye saját levén megpuhul.

Párolt rizzsel, vajas galuskával tálaljuk, és idénysalátát adunk melléje.

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: