Őszi lepény

40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 2 kis tojás sárgája, 2 csomag vaníliás cukor, 1 púpozott teáskanál citromreszelék, 80 dkg szeder és szilva vegyesen, fahéjas porcukor ízlés szerint, édes morzsa, 1 tojás.

A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a hideg margarint, majd hozzá­adjuk a porcukrot, a tojás-sárgát, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot, és gyorsan összegyúrjuk.

Legalább fél órát pihentetjük.

Utána a kétharmad részét kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy kerek formát úgy, hogy oldala is legyen. Villával megszurkáljuk, és elő­mele­gített sütőben félig sütjük.

Kiemelve a sütőből megszórjuk édes-morzsával (amit szétmorzsolt babapiskótából készíthetünk, de ha nincs, megfelel a zsemlyemorzsa is. Azért kell ezzel megszórni a tésztát, hogy a gyümölcsök levét magába szívja), majd megrakjuk a megmosott és jól lecsöpögtetett szederrel, kimagvazott szilvával. Fahéjas porcukorral meghintjük, majd egy vékony tésztaréteggel betakarjuk.

A tetejét a tésztával úgy is díszíthetjük, hogy különféle alakokat for­mákkal kiszúrunk, s azokat helyezzük rá a töltelékre, utána a ma­ra­dék felvert tojással megkenjük. Visszatoljuk a sütőbe, készre sütjük.

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: