(Természetesen tál nélkül is készíthető, akkor azonban hosszabb ideig tart.)
Kell hozzá: 2 dl langyos tej, ½ csomag élesztő, 5 evőkanál étolaj,
40 dkg liszt (fele grízes), csipet só, 1 mokkáskanál cukor.
Elkészítése: A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük a cukorral, olajjal, végül a liszttel. A tálban csak felületesen kell összekeverni, utána lezárjuk és (nyári melegben napra vagy) meleg vízbe állítjuk. Kb. 10-15 perc múlva (amikor a tál pukkan) összekeverjük a tésztát és újból lezárva kelesztjük. Amikor a tál teteje megemelkedik, alaposan belisztezett gyúródeszkára helyezzük.
Kinyújtva, olajjal kikent nagy tepsi alján elhelyezzük. A tetejét pizzamártással (amit egyszerűen elkészíthetünk, lásd a leírás végén) vagy „kechuppal" kenjük meg, amit erősebben kell fűszerezni. Olaszos fűszerekkel bőven megszórjuk (én borsot, majoránnát és oregánót használok).
Tetejére bármilyen pizza-tölteléket tehetünk, itt leírok egy könnyű változatot:
20 dkg párizsit, sonkát vagy maradék főtt húst apró kockára vágva elosztunk a tészta tetején, majd 30 dkg durvára reszelt sajttal megszórjuk.
Langyos sütőbe helyezve sütjük.
Megjegyzés: Nagyon kiadós és (3-4 személynek is elég) laktató, sokkal finomabb, mint a kész tészta-alap!
Különféle anyagból változatos, finom pizzákat tudunk készíteni, maradék húsokkal, főtt tojással, hagymával megpuhított gombával, tavaszi-nyári idényzöldséggel: friss retek, különféle színű paprika, újhagyma- és póréhagyma-szeletekkel, télen lila- és/vagy vöröshagymával, maradék főtt- vagy sült hússal, kolbásszal, virslivel, húsos szalonna-szeletekkel, sorolhatnám).
A paradicsomot helyettesíthetjük tejföllel, és a fűszereket is variálhatjuk.
Pizza-mártás: Egy evőkanál reszelt vagy apróra vágott hagymát két evőkanál olajon aranysárgára sütünk, majd egy kis doboz paradicsompürét, kétszer annyi vizet, sót, őrölt borsot, csipetnyi babérlevélport, oregánót, és majoránnát adok hozzá. Kb. öt percig forraljuk, majd lehűtve a tésztára kenjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése