Pizza-alap (keltető tálhoz)

(Természetesen tál nélkül is készíthető, akkor azonban hosszabb ideig tart.)

Kell hozzá: 2 dl langyos tej, ½ csomag élesztő, 5 evőkanál étolaj,

40 dkg liszt (fele grízes), csipet só, 1 mokkáskanál cukor.

Elkészítése: A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, össze­keverjük a cukorral, olajjal, végül a liszttel. A tálban csak felületesen kell összekeverni, utána lezárjuk és (nyári melegben napra vagy) me­leg vízbe állítjuk. Kb. 10-15 perc múlva (amikor a tál pukkan) össze­keverjük a tésztát és újból lezárva kelesztjük. Amikor a tál teteje megemelkedik, alaposan belisztezett gyúródeszkára helyezzük.

Kinyújtva, olajjal kikent nagy tepsi alján elhelyezzük. A tetejét pizzamártással (amit egyszerűen elkészíthetünk, lásd a leírás végén) vagy „kechuppal" kenjük meg, amit erősebben kell fűszerezni. Olaszos fűszerekkel bőven megszórjuk (én borsot, majoránnát és oregánót használok).

Tetejére bármilyen pizza-tölteléket tehetünk, itt leírok egy könnyű változatot:

20 dkg párizsit, sonkát vagy maradék főtt húst apró kockára vágva el­osz­tunk a tészta tetején, majd 30 dkg durvára reszelt sajttal meg­szórjuk.

Langyos sütőbe helyezve sütjük.

Megjegyzés: Nagyon kiadós és (3-4 személynek is elég) laktató, sokkal finomabb, mint a kész tészta-alap!

Különféle anyagból változatos, finom pizzákat tudunk készíteni, maradék húsokkal, főtt tojással, hagymával megpuhított gombával, tavaszi-nyári idényzöldséggel: friss retek, különféle színű paprika, új­hagyma- és póréhagyma-szeletekkel, télen lila- és/vagy vöröshagy­má­val, maradék főtt- vagy sült hússal, kolbásszal, virslivel, húsos szalonna-szeletekkel, sorolhatnám).

A paradicsomot helyettesíthetjük tejföllel, és a fűszereket is variál­hatjuk.

Pizza-mártás: Egy evőkanál reszelt vagy apróra vágott hagymát két evőkanál olajon aranysárgára sütünk, majd egy kis doboz para­dicsompürét, kétszer annyi vizet, sót, őrölt borsot, csipetnyi babér­levél­port, oregánót, és majoránnát adok hozzá. Kb. öt percig forral­juk, majd lehűtve a tésztára kenjük.

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: