Hozzávalók: 0.5 kg süteményliszt (lehet egy része finomliszt keverve rétesliszttel), 2-3 evőkanál kristálycukor, 3 dkg élesztő, 10 dkg margarin, 3 dl tej, 1 tojás, csipet só, 5 dkg finomra tört dió, 3 dkg porcukor, margarin vagy olaj az edény kenéséhez. Az élesztőt 1 kávéskanál cukorral kevés tejben meleg helyen felfuttatni.
Tálba szitálom a lisztet, hozzáadom a tojást, az élesztőt, a sót, cukrot, a langyos margarint (félig olvasztva) és a langyos tejet apránként, hogy hólyagosodásig összedolgozva lágy tésztát kapjunk. Meleg helyen kelesztjük. A keverőtálat melegvízbe állítva, negyedóra alatt megkel.
Lisztezett gyúrótáblára helyezve kinyújtom és közepes pogácsaszaggatóval vagy pohárral kiszaggatva, tortaformába vagy kerek lábasban rakom (amiből kiborítva lehet tálalni).
Hogy ne kelljen a gyúródeszkát előszedni, kávéskanállal szaggatom ki, s egyenesen a kikent sütőedénybe rakom bele úgy, hogy mindegyiket kicsit olajozom.)
De lehet gyúródeszkán kinyújtani, pogácsaszaggatóval darabolva rakni az edénybe, majd olvasztott margarinnal vagy olajjal bekenve, minden sort beszórni az apróra tört diós-cukorral.
Felül tészta legyen. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztem.
Utána meg lehet kenni felvert tojással, és a tetejét megszórni diós-cukorral.
Előmelegített sütőbe téve szép pirosra kell sütni, kb. 40 perc alatt elkészül.
Bor- vagy tejsodóval tálalható (de anélkül is finom).
Kell hozzá: 4 dl bor 4 tojás, 2-3 tetézett evőkanál cukor.
A bort lábasban felforralom, langyosra hűtve, beleütöm a tojásokat, hozzáadom a cukrot, és habüstben hagyományos habverővel felverem.
Lassú tűzre téve folyamatos keverés mellett hevítem, amíg az egész habbá válik, és teljesen feljön. Nem szabad felforralni.
Mielőtt felforrna, a gázt alatta lezárom, de tovább kell keverni, amíg langyosra hűl.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése