Aranygaluska (kelt tészta)

Hozzávalók: 0.5 kg süteményliszt (lehet egy része finomliszt keverve rétesliszttel), 2-3 evőkanál kristálycukor, 3 dkg élesztő, 10 dkg margarin, 3 dl tej, 1 tojás, csipet só, 5 dkg finomra tört dió, 3 dkg porcukor, margarin vagy olaj az edény kenéséhez. Az élesztőt 1 kávéskanál cukorral kevés tejben meleg helyen felfuttatni.

Tálba szitálom a lisztet, hozzáadom a tojást, az élesztőt, a sót, cukrot, a langyos margarint (félig olvasztva) és a langyos tejet aprán­ként, hogy hólyagosodásig összedolgozva lágy tésztát kapjunk. Meleg helyen kelesztjük. A keverőtálat melegvízbe állítva, negyedóra alatt megkel.

Lisztezett gyúrótáblára helyezve kinyújtom és közepes pogácsa­szaggatóval vagy pohárral kiszaggatva, tortaformába vagy kerek lábasban rakom (amiből kiborítva lehet tálalni).

Hogy ne kelljen a gyúródeszkát előszedni, kávéskanállal szaggatom ki, s egyenesen a kikent sütőedénybe rakom bele úgy, hogy minde­gyiket kicsit olajozom.)

De lehet gyúródeszkán kinyújtani, pogácsaszaggatóval darabolva rakni az edénybe, majd olvasztott margarinnal vagy olajjal bekenve, minden sort beszórni az apróra tört diós-cukorral.

Felül tészta legyen. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztem.

Utána meg lehet kenni felvert tojással, és a tetejét megszórni diós-cukorral.

Előmelegített sütőbe téve szép pirosra kell sütni, kb. 40 perc alatt elkészül.

Bor- vagy tejsodóval tálalható (de anélkül is finom).

Kell hozzá: 4 dl bor 4 tojás, 2-3 tetézett evőkanál cukor.

A bort lábasban felforralom, langyosra hűtve, beleütöm a tojá­so­kat, hozzáadom a cukrot, és habüstben hagyományos habverővel fel­verem.

Lassú tűzre téve folyamatos keverés mellett hevítem, amíg az egész habbá válik, és teljesen feljön. Nem szabad felforralni.

Mielőtt felforrna, a gázt alatta lezárom, de tovább kell keverni, amíg langyosra hűl.

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: