Zsemlyegombóc - gombás

20 deka gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 zsemlye (vagy 2 szelet fehérkenyér) 2 tojás, 2 dl tej, 15-17 dkg liszt, 1 csokor petrezselyem-zöldje, 4 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött bors, 2 gerezd fok­hagyma, és ízlés szerint só.

A zsemlyéket vékony szeletekre, majd apró kockákra vágjuk és 1 evőkanál olajon kevergetve, megsütjük.

Még tűzforrón ráöntjük a tejet, és befedjük. 15 percig állni hagy­juk, közben néhányszor megkeverjük.

A megtisztított gombát vékony szeletekre vágjuk. A hagymát fi­nomra metéljük, és 2 evőkanál olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzá­adjuk a zöldpetrezselyem felét és a gombaszeleteket. Megsózzuk és befedjük. Saját levében puhára pároljuk, zsírjára lesütjük.

A tojásokat habosra verjük, belekeverjük a lisztet, gombát és a tejes zsemlye-kockákat a tejjel együtt. Alaposan összekeverjük, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy formázható masszát kapjunk. 10 percig állni hagyjuk, utána nedves kézzel kis gombócokat formálva, forrásban lévő sós vízbe rakjuk. Kb. 15 percig hagyjuk főni, akkor leszűrjük, és tejföllel meglocsolva tálaljuk.

Magában vacsorára alkalmas étel, vagy ünnepi hús körete lehet.

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: