20 deka gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 zsemlye (vagy 2 szelet fehérkenyér) 2 tojás, 2 dl tej, 15-17 dkg liszt, 1 csokor petrezselyem-zöldje, 4 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött bors, 2 gerezd fokhagyma, és ízlés szerint só.
A zsemlyéket vékony szeletekre, majd apró kockákra vágjuk és 1 evőkanál olajon kevergetve, megsütjük.
Még tűzforrón ráöntjük a tejet, és befedjük. 15 percig állni hagyjuk, közben néhányszor megkeverjük.
A megtisztított gombát vékony szeletekre vágjuk. A hagymát finomra metéljük, és 2 evőkanál olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a zöldpetrezselyem felét és a gombaszeleteket. Megsózzuk és befedjük. Saját levében puhára pároljuk, zsírjára lesütjük.
A tojásokat habosra verjük, belekeverjük a lisztet, gombát és a tejes zsemlye-kockákat a tejjel együtt. Alaposan összekeverjük, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy formázható masszát kapjunk. 10 percig állni hagyjuk, utána nedves kézzel kis gombócokat formálva, forrásban lévő sós vízbe rakjuk. Kb. 15 percig hagyjuk főni, akkor leszűrjük, és tejföllel meglocsolva tálaljuk.
Magában vacsorára alkalmas étel, vagy ünnepi hús körete lehet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése