Becsinált leves

Húsleves-zöldséget: sárgarépát, petrezselyem-gyökeret, karalábét, zellert, – s ha kapható paszternákot – megtisztítva, karikára vagy kockákra vágva, kevés vajon/margarinon megforgatunk, adhatunk hozzá apróra vágott petrezselyem-zöldjét, majd állandó kevergetés mellett megpuhítjuk, vigyázva, nehogy megégjen.

Hogy ne kelljen a levest megszűrni, egy kisebb edényben föl­tehe­tünk megmosott hagymahéjat (a levesnek szép színt ad), petrezse­lyem- és zellerszárat, zöldpaprika darabkát vagy a magját, kisebb paradicsomot, nyáron hagymaszárat, ide tehetünk néhány szem egész-borsot, pici köménymagot, s olyan fűszereket, amilyeneket a húsleveshez szoktunk használni. Felforraljuk, és kis ideig főzzük.

Egy másik edényben fölteszünk melegedni annyi vizet, amennyi a le­ves­hez szükségünk lesz, belerakjuk a húst (ami lehet csirke- vagy egyéb baromfi aprólék; sertés-, borjú- és marhahús is, utóbbiak apró koc­kára vágva), ehhez megszűrve adjuk hozzá a megfőzött ízesítők le­vét, s egy-két húsleves kockát, megkóstoljuk, s annak megfelelően sózzuk.

Forrás után lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Ha nem főztünk bele egész-borsot, akkor pici őrölt-bors kellemes ízt köl­csö­nöz neki. Aki szereti, főzzön hozzá valamilyen finom házias tésztát.

A tányérokban kanálka tejfölt összekeverve egy kanál levessel, és a tányért megtöltve, citromlével ízesíthetjük. Ha nincs, mokkáskanál­nyi ecet is megteszi. Finom laktató leves.

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: