Csülök – gombával

Vásárolunk: Kicsontozva vásároljunk egy sertés csülköt, ha nem sikerül, akkor otthon végezzük el ezt a feladatot.

Kell hozzá: ½ kg gomba, só, bors, fokhagyma – és lehetőleg egy cseréptál, amit egy nappal előbb hideg vízbe áztatunk.

A gombát megtisztítjuk, megmossuk. Az egyforma kisméretűeket egészben hagyjuk, a nagyobbakat feldaraboljuk, és elhelyezzük a cseréptálban és kb. 2 dl enyhén sózott vizet öntünk alá.

A megtisztított, megmosott, leszárított csülköt sóval, borssal el­kevert fokhagymakrémmel (ha nincs, akkor friss, összetört fokhagy­mával) bekenjük, és a tál közepére fektetjük. A tálat lefedjük, hideg sütőbe tesszük és közepes fokozaton legalább másfél-két óráig pároljuk.

Utána a fedelet levesszük róla, és tovább sütjük még kb. ¾ óráig, amíg megpirul rajta a bőr.

Kiemelve a tálból, deszkára helyezzük, s 10-15 perc elteltével föl­szeleteljük, a gombával és burgonyapürével körítve tálaljuk.

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: