Csülök - töltve

Vásárolunk 1 nagyobb sovány kicsontozott csülköt (kb. 80 dkg), 1 fej hagyma, 2 cső paprika, 1 paradicsom (télen mirelit), 1 zsemlye, 2 dkg füstölt szalonna, 1 tojás, só, bors, őrölt paprika, Cayenne bors, 2 babérlevél, 4-5 szem borókabogyó.

A csülökhús vastag belső részét hosszában kissé bevagdossuk, vigyázva, hogy a külső része ép maradjon, és húsverő kalapáccsal kissé ellapítjuk.

Az apróra vágott hagymát a kis kockákra vágott, kiolvasztott szalon­nán világossárgára sütjük, majd a pirospaprikával meghintjük, és a paprikát meg a paradicsomot beletéve, lecsót készítünk.

Az áztatott, kicsavart zsemlyével, meg a nyers tojással összekever­jük, megmossuk, borsozzuk (aki csípősen szereti, Cayanne borsot is szórhat bele), és a csülök közepére halmozzuk.

A hús két szélét ráhajtva, hústűvel összetűzzük, nem baj, ha a két végén a töltelék kilátszik.

A nyílással lefelé, tűzálló tálba fektetjük, a babérlevelet és a boróka­bogyókat mellédobjuk, egy kevés vizet öntünk alá, és lefedve a sütőbe toljuk.

Először erős lángon, majd takarékkal puhára pároljuk, végül a fedőt levéve, a húst megfordítjuk, és a pecsenyét a sütőbe vissza­tolva, kissé megpirítjuk.

Vízben főtt burgonyát kínáljunk hozzá.

Ha több lecsóból és két-három zsemlyéből készítjük a tölteléket, úgy a fölösleget a hús mellé halmozva megsütjük, akkor ez lesz a körete.

Ünnepi asztalon is megállja a helyét.

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: