Gombás galuska

40 dkg liszt, 25 dkg gomba, 1 tojás, 3 dl víz, ½ dl olaj, 1 csokor petrezselyem, 1 ki fej vöröshagyma, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött feketebors, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 púpozott teás­kanál vegeta.

Mély tálban felütjük a tojást, és a vízzel habosra keverjük. Hozzá­adjuk a finomra vágott petrezselyem-zöldet, a zúzott fokhagymát, sót és a borsot, utána hozzáadjuk a lisztet is, és kevergetve, szokásos galuskamasszát készítünk belőle. Tegyük félre.

A gomba végeit letisztítjuk, megmossuk, leszárítjuk, majd vékony sze­letekre vágjuk. A felforrósított olajon megfonnyasztjuk a megtisz­tított vöröshagymát, majd megsózzuk, és azonnal rátesszük a gomba­szeleteket. Befedjük, és saját levében puhára pároljuk. Ha már zsírjára lesült, elfelezzük és kissé kihűtjük.

Az egyik felét belekeverjük a galuskatésztába.

Bő, sós vizet forralunk, amelybe egy teáskanálnyi olajat is öntünk. A galuskát a szokásos módon beleszaggatjuk a vízbe, és megfőzzük. (Amikor az összes galuska feljött a víz tetejére, kész van.) Ezután leszűrjük, meleg vízzel leöblítjük, és melegen tartjuk.

A megmaradt párolt gombát visszatesszük a tűzre, ráöntünk egy evőkanálnyi vizet, tejfölt és vegetát. Kevergetve forraljuk, majd tálba öntjük, s a mártásra borítjuk a galuskát.

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: