Kell hozzá: 10 dkg cukor, ½ kg finomliszt, 2 db tojás, 10 dkg zsiradék,¼ kg szilva- vagy barackíz, 10 dkg zsemlyemorzsa, pici só.
Ennél a tésztánál nem szabadulunk meg a tésztagyúrástól, mivel a boltokban nem árusítanak olyat, mivel ehhez friss, hajtogatható tészta szükséges, de megéri a fáradságot.
Finomliszttel, 1 egész tojással, és a másik sárgájával, pici sóval, kevés víz hozzáadásával kemény tésztát gyúrunk. Két cipót formálunk belőle, az egyiket kicsit zsíros-margarinos kézzel bekenjük (nehogy kiszáradjon), a másikat vékonyra kinyújtjuk.
Félbehajtjuk, és az egyik felére kb. 3 cm távolságra egymástól teáskanállal kis kupacokat rakunk szilva- vagy barackízből. (A lekvár ne legyen lágy, mert kifolyik!)
A maradék tojásfehérjét villával kicsit fölverjük, és a lekvárok közötti részt kezünkkel vagy kenőtollal bekenegetjük.
Ráhajtjuk a tészta másik felét, majd a lekvárhalmok közötti részt a kezünkkel kissé összenyomkodjuk.
Ezután derelyevágóval kockákra vágjuk.
A másik cipóval hasonlóan járunk el.
Az elmetélt derelyéket jól kifőzzük, lecsöpögtetjük, óvatosan belehempergetjük a közben előkészített, kevés zsiradékon megpirított zsemlyemorzsában.
Aki szereti, tálaláskor megszórhatja fahéjas porcukorral.
Tálalásig fedővel letakart lábasban, vízgőz fölött tartsuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése