Lekváros derelye

Kell hozzá: 10 dkg cukor, ½ kg finomliszt, 2 db tojás, 10 dkg zsiradék,¼ kg szilva- vagy barackíz, 10 dkg zsemlyemorzsa, pici só.

Ennél a tésztánál nem szabadulunk meg a tésztagyúrástól, mivel a boltokban nem árusítanak olyat, mivel ehhez friss, hajtogatható tészta szükséges, de megéri a fáradságot.

Finomliszttel, 1 egész tojással, és a másik sárgájával, pici sóval, kevés víz hozzáadásával kemény tésztát gyúrunk. Két cipót formá­lunk belőle, az egyiket kicsit zsíros-margarinos kézzel bekenjük (ne­hogy kiszáradjon), a másikat vékonyra kinyújtjuk.

Félbehajtjuk, és az egyik felére kb. 3 cm távolságra egymástól teás­kanállal kis kupacokat rakunk szilva- vagy barackízből. (A lekvár ne legyen lágy, mert kifolyik!)

A maradék tojásfehérjét villával kicsit fölverjük, és a lekvárok közötti részt kezünkkel vagy kenőtollal bekenegetjük.

Ráhajtjuk a tészta másik felét, majd a lekvárhalmok közötti részt a kezünkkel kissé összenyomkodjuk.

Ezután derelyevágóval kockákra vágjuk.

A másik cipóval hasonlóan járunk el.

Az elmetélt derelyéket jól kifőzzük, lecsöpögtetjük, óvatosan bele­hempergetjük a közben előkészített, kevés zsiradékon megpirított zsemlyemorzsában.

Aki szereti, tálaláskor megszórhatja fahéjas porcukorral.

Tálalásig fedővel letakart lábasban, vízgőz fölött tartsuk.

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: