Máglyarakás

5 szikkadt zsemlye vagy öt szelet kalács, ½ liter tej, 2 tojás, 5 dkg vaj/margarin, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor. – ½ kg alma, 10 dkg mazsola, 1 citrom héja és leve, fahéj, porcukor.

A zsemlyéket vagy kalácsot felszeleteljük, tálba rakjuk. A tejet fel­forraljuk, beletesszük a margarint, vaníliás cukrot. A tojások sárgáját a porcukorral jól kikeverve és tovább verve, apránként hozzáadjuk a for­ró tejhez. Ráöntjük a zsemlyékre, s legalább 15 percig állni hagy­juk. Mély tűzálló tálat vagy tepsit kikenünk, kibéleljük a zsemlyés tej felével.

Az almákat megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, s a tálon lévő anyagon elterítjük. Megszórjuk mazsolával, reszelt citromhéjjal, és meglo­csoljuk a citrom levével.

A kenyérféle másik felét a tetején elegyengetjük, forró sütőbe toljuk, és kb. 45 percig sütjük.

A tojások fehérjét habbá verjük, hozzáadunk 2-3 evőkanál barack­ízt és a tészta tetejére kenjük, s legalább öt percig még sütjük.

A sütőből kivéve, forrón, porcukorral megszórva tálaljuk.

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: