½ kg száraz kalács, 4 dl tej, 3 tojás, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 alma, 6 szem szilva, 2 körte, fahéj, vaj, zsemlyemorzsa.
A tojások sárgáját összekeverjük 4 evőkanál cukorral, vaníliás cukorral, hozzáöntjük a tejet és meglocsoljuk vele a szikkadt, kockákra vágott kalácsot. Megmossuk, és előkészítjük a gyümölcsöket.
Kikenünk egy tűzálló edényt vajjal, zsemlyemorzsával elosztjuk rajta a beázatott kalács felét.
Rárakjuk a feldarabolt szilvát, körtét, és megszórjuk mandulával (dió vagy mogyoró is lehet). Betakarjuk a maradék kaláccsal, almadarabokkal beterítjük, és kevés fahéjjal megszórjuk.
Előmelegített sütőben kb. fél órát sütjük, majd bevonjuk a maradék cukorral felvert tojásfehérje habbal és alacsony hőmérsékleten néhány percig sütjük.
Kockákra vágva tálaljuk.
(Jó tanács: Kalács helyett jó a péksütemény is, s ha a kalács friss, akkor sütőben felszeletelve kissé szárítsuk meg.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése