Lehetőleg „A” minőségű rizst vásároljuk, mivel az nem fő szét, és finomabb ételt készíthetünk belőle. Négy-öt személy részére egy tejes-bögre (kb. 2.5 dl) rizst számítsunk.
Mindig legalább fél órával előbb nagy szűrőben, folyóvíz alatt hidegvízzel mossuk át a rizst és hagyjuk állni, hogy megszáradjon. Kevés olajat tegyünk egy lábasba, és fél hagymát apróra vágva futtassunk meg rajta. Utána tegyük bele a megszáradt rizst, és néhány percig kevergessük folyamatosan, amíg kezd színt kapni. Utána öntsük fel kétbögrényi vízzel, sózzuk meg (ha éppen húslevest főzünk, akkor azzal öntsük fel) úgy, hogy a folyadék a rizst 1 cm-rel belepje. Ha felforrt a lével, hagyjuk maximum 10 percig lassú tűznél főni, akkor zárjuk le alatta a lángot, a fedőt hagyjuk rajta, és tegyünk rá összehajtogatott konyharuhákat, hogy tartsa a meleget. A rizs így is megpuhul. Amikor a sütő be van kapcsolva, a lefödött, betakart rizst a rácsok alá tehetjük.
Amikor megpuhult, egy kanálnyi sütőmargarint tegyünk a tetejére, és villával keverjük össze. Legtöbb alkalommal mirelit vegyes-zöldséget szoktam hozzá főzni, és apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítem. A húsleves-zöldséggel is gazdagíthatjuk a rizskörítést, és változatossá tehetjük, ha kevés hagymán megpuhított gombát keverünk hozzá.
Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése