A birsalma-julepet, azaz birsalma-szirupot így főzd

A birsalmát torma reszelővel reszeld meg, keszkenő által facsard meg, egy réz serpenyőbe tedd, s mindaddig főzd, hogy fele elfőjön; azután egy font [1 font = kb. 0,5 kg] nádcukorhoz egy meszely [1 meszely = kb. 4,2 dl] vizet tölts, s egy tojásfehérjét habard a vízbe, úgy töltsd a nádmézre nádcukorra, mindaddig főzd, míg azt a vizet a nádcukor elfövi; mikor osztán a nádcukor úgy megfő, hogy a kanál után felnyúl, mikor lecseppented a kanálról, úgy kell kivenni a tűztől, a tojásfehérjét ki kell vetni belőle, s megfőtt birsalma-lével egybe kell elegyíteni, aminémű édesen szereted, azzal együtt egy óráig főzd. Mikor nádcukrot akarsz tisztítani, mindenkor egy font nádcukorhoz egy icce [1 icce = kb. 8 dl] vizet tölts.

A citrom-lévből főzött julepet, azaz szirupot is úgy csináld, mint a birsalma-szirupot: a meggy-lévből, s ribizli-léből is, szintén úgy.

Az egres szirupot is, csak hogy az egrest famozsárban kell megtörni; azt is ugyan ruha által facsard meg, s egy mázos fazékba szűrd, egy nap hadd higgadjon, másnap kezdj osztán a főzéséhez; mikor osztán az üvegbe szűröd, azután egy héttel, egy negyedóráig főzd, s úgy áll többet.

 

Forrás: Szakácsmesterségnek könyvecskéje - 1698

Nincsenek megjegyzések: