Zsemlye-galuska

Végy egy kanál szűrt vajat egy cserép tálba, egy kanállal mindaddig keverd, míg olyan lészen, mint a téjfel; azután két tojást törj belé, azt is azzal együtt keverd öszve; annakutána zsemle-kását keverj belé, míg sűrű lészen, hogy osztán megsűrűsödik, egy kevés sót is tégy belé, hogy sótalan ne maradjon; a zsemlye-kását, sót, vajat öszvekeverd, de igen sűrűre ne csináld, mert ha igen sűrűre csinálod, főtelen marad, ha pedig híg lészen, elporlik egymástól, öszve nem mégyen; azután tégy egy fazékba tiszta vizet a tűzhöz, hogy megforrjon; azt is illendőképpen főzd meg, egy kevés vajat is tégy belé, a zsemlye-kását csináld gömbelyegen, mintegy középszerű dió, és úgy dobd a vízbe; mikor szép lágyan megfő, borsot, gyömbért, sáfrányt tégy illendőképpen belé, szerecsendió-virággal együtt; mikor húsévő nap van, tehénhús-lévbe csinálhatod a galuskát, de vajat ne tégy belé, hanem borsot, sáfránt: ha jól meg tudod főzni, igen szép és jó.

 

Forrás: Szakácsmesterségnek könyvecskéje - 1698

Nincsenek megjegyzések: