Más fényes birsalma-liktáriom

A birsalmát hámozd meg, a torzsáját s magvát dobd ki, vékonyon szeldeld meg, tölts vizet rá, de ne igen sokat; főzd meg erősen, egy tiszta ruha által szűrd meg, egy kicsinyég meg is facsard, a birsalmáját csak vesd el, a nádcukrot olvaszd meg, egy font [1 font = kb. 0,5 kg] nádmézre tölts egy meszely [1 meszely = kb. 4,2 dl] vizet, úgy olvaszd meg, azzal a birsalma-lével töltsd egybe: aminémű édesen szereted, csak annyi nádcukrot tölts közibe. A nádcukrot pedig tojásfehérjével tisztítsd meg; azt a birsalma-levet, mikor öszvecsinálod, erősen megfőzd, mindaddig, míg azon tányérra kiveszed, s szépen megaluszik.

 

Forrás: Szakácsmesterségnek könyvecskéje - 1698

Nincsenek megjegyzések: