Zöld dió-liktáriom

Míg a zöld dió kicsiny, Szent János nap, azaz június 24-e előtt két héttel, szedd le; orsóval fúrd által keresztül, s hosszára is, hogy általmenjen az orsó, de ne hasadjon; hideg gyenge hamuból készült lúgban kell áztatni egy hétig, de mindennap új lúgot tölts reá; egy két múlva tiszta vízbe tedd, de mindennap az orsóval kifúrogasd, hogy a lyuk meg ne rekedjen benne; ha egy hétre szépen kiázik, próbáld meg, főzz meg benne mézes vízben; ha szép gyenge lészen, szedd ki a vízből, rázd ki jól, és tégy a lyukába két szem szegfüvet s egy kis fahéjat, s mézes vízben főzd meg, s rakd ruhára, szálljon ki jól a vize, azután tölts megtisztult hideg forrott mézet reá; ha pedig megvirágoznék a méz, újabban főzd meg a levét, de ezelőtt mindennap forgasd, egyik fazékból a másikba, míg meg nem főzöd a levét másodszor.

 

Forrás: Szakácsmesterségnek könyvecskéje - 1698

Nincsenek megjegyzések: