Rózsa-liktáriom

Amely veres rózsa még bimbós, hogy jó szoros a bimbója, szedd meg, a legbelső veresét amíg szép veres, nem halovány, és a tövén való fejérecskét el kell metélni, az nem jó, s a sárgájától is meg kell tisztítani; azután azt a megtisztított rózsalevelet apróra vagdald meg, és azután mérd meg, és ha egy font [1 font = kb. 0,5 kg] a rózsa, két icce [1 icce = kb. 8 dl] rózsavizet, azaz rózsaolaj és víz keverékét tölts reá, és sárga réz medencében főzd úgy, hogy elforrjon a rózsavízben; mikor felforr, egy font nádcukrot hányj belé apró darabonként, és mikor az elolvad, újabban egy font nádcukrot hányj belé, mint azelőtt; mikor osztán egy kevéssé fő, két font nádcukor után megint fél font nádcukrot vess belé. Mert mindenkor az egy font rózsához két és fél font nádcukor kell, s két icce rózsavíz. Mikor osztán mind benne lesz a nádcukor, szép lassú kovácsszénnél főzd meg; de a láng ne érje, csak lassacskán főjön; de míg a nádcukor benne nem lesz, hirtelen főzd, akkor lángnál is meglehet, azután is, a második font nádcukor belévetéséig; de mihelyt sűrűdni s pirosodni kezd, mindjárt lassabban főzd, úgy kell főzni, hogy mind a levét el ne fője, hanem egy kevéssé levesecskén maradjon. Mikor jól megfő, négy kanál citrom-levet tölts belé, de ne igen naggyal; azután csak kevéssé főzzed, és kivévén a tűztől egy kevéssé hűljön. Ha több vagy kevesebb a rózsa, ahhoz képest intézzed a mértéket is.

 

Forrás: Szakácsmesterségnek könyvecskéje - 1698

Nincsenek megjegyzések: