Másféle öntött birsalma-liktáriom

A birsalmát tisztán vízben főzd meg jó lágyan, ne légyen sok a vize; az almáját szedd ki, a lágyát metéld le, hogy köves ne légyen, szitán törd által a lágyát; ha két font [1 font = kb. 0,5 kg] birsalmát akarsz megfőzni, annyi font nádcukrot olvassz meg ugyanannyi birsalma-lévben, amennyi font a nádméz, ugyanannyi icce [1 icce = kb. 8 dl] birsalma levet kell reá töltened hidegen a nádmézre, s főzd meg a nádcukrot a birsalma-lévben erősen; ha sűrűdik kicsinyég, cseppentsd fatányérra; ha gömbölyégen áll rajta, megfőtt, s hidegen tedd belé a szitán általtört birsalmát, annyi fontot, amennyi font a nádcukor, de a méz is hideg légyen, s által kell szűrni ruhán, míg meleg a méze, főzd együtt a mézet a birsalmával, s megisméred ha megfőtt, arról, jó kemény lészen; de igen vigyázd, hogy meg ne égjen, s úgy a formát vizezd vagy borozd meg s jól rázd ki a vizét, öntsd a birsalmát melegben belé. Amely birsalma megfőtt, szorítsák meg felül boros kézzel, s a formában álljon mintegy félóráig; azután szedd ki, rakd dobozba.

 

Forrás: Szakácsmesterségnek könyvecskéje - 1698

Nincsenek megjegyzések: